Dogovor med Renaultom in FCA padel v vodo

6. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli
Dogovor med Renaultom in FCA padel v vodo (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Od ponudbe je odstopil Fiat. 

Ena izmed najbolj vročih tem zadnjih dni v avtomobilski industriji je bila morebitna združitev dveh svetovnih avtomobilskih koncernov, Renaulta in Fiat-Chrysler Automobiles. Naj spomnimo: dogovor je predvideval združitev obeh strani v eno podjetje, ki bi hkrati postalo največji avtomobilski proizvajalec z letno proizvodnjo okoli 15 milijonov vozil. Njegova vrednost bi bila okoli 35 milijard dolarjev oziroma 31 milijard evrov, obe strani pa bi bili v skupini enakovredni.

Na odgovor Renaulta smo čakali včeraj, a smo nato od vodstva podjetja takoj zjutraj, kot pozneje v noči na četrtek prejeli informacijo, da 'z zanimanjem proučujejo možnosti'. No, drugi odgovor pa je bil dovolj, da so se pri koncernu FCA odločili, da kar sami odstopijo od predlagane združitve. V uradnem odgovoru so navedli, da so se za to potezo odločili zaradi neodločnosti Renaultovega največjega lastnika, Francije.

V izjavi so tako zapisali, da še naprej ostajajo prepričani o smotrnosti predloga, ki je naletel na pozitiven odziv že ob predstavitvi; tudi zaradi premišljenih ukrepov, ki bi sledili združitvi in bi bili koristni za obe strani. Vseeno pa zdaj ugotavljajo, da politična situacija v Franciji na takšno sodelovanje še ni pripravljena in bi bilo zato neizvedljivo.

Glavni razlog za obotavljanje francoske vlade se sicer skriva v povezavi med Renaultom in Nissanom. Francosko podjetje se namreč znova trudi urediti razmere znotraj naveze, ob tem pa ne želi dopustiti, da bi z združitvijo s Fiatom znamka Nissan, ki ji sicer trenutno na trgu ne gre najbolje, propadla. 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"