Donald Trump razmišlja o uvedbi dodatnega, 25-odstotnega davka na uvožene avtomobile

31. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli
Donald Trump razmišlja o uvedbi dodatnega, 25-odstotnega davka na uvožene avtomobile (foto: Daimler AG)
Daimler AG

Trn v peti ameriškega predsednika so nemški proizvajalci premijskih avtomobilov, ki nadzirajo kar 90 odstotkov tamkajšnjega trga.

Ameriški predsednik še naprej razmišlja o uvedbi dodatnih dajatev za evropske avtomobile, uvožene na ameriški trg. To bi pomenilo nadaljnje poslabšanje odnosov med Evropsko unijo in ZDA, ki se zaostrujejo že od začetka letošnjega leta, ko je EU napovedala dvig uvoznih dajatev za tehnološke izdelke ameriškega porekla.

Kot kaže, pa se je Trump zdaj osredotočil na obdavčitev vozil nemških proizvajalcev in znamk, ki spadajo v njihovo last. Ameriški predsednik naj bi tako v aprilu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu dejal, da namerava zablokirati nemške avtomobilske proizvajalce in na uvoz njihovih vozil uvesti 25-odstotni davek. Del njegovega načrta je umik vozil znamke Mercedes-Benz z newyorške Pete avenije, kamor bi vrnil ameriške avtomobile.

Nemški avtomobilski proizvajalci sicer obvladujejo kar 90 odstotkov trga prestižnih avtomobilov v ZDA. Poleg tega na letni ravni zgolj v tovarnah v ZDA proizvedejo kar 804 tisoč avtomobilov, še dodatnih 657 tisoč pa jih izvozijo iz tovarn v Evropi. Na letni ravni bi morala tako nemška avtomobilska podjetja plačati dodatne 4,5 milijarde evrov dajatev, kar bi bilo zanje vsekakor močan udarec.

Uradni Berlin je nad napovedanimi Trumpovimi ukrepi že izrazil ogorčenje, kako pa se bo zadeva razpletala v prihodnje, bo znano po četrtku, ko se bo ameriški predsednik odločil o morebitni ukinitvi dajatev za uvoz evropskega jekla in aluminija v ZDA.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja