Dražba diktatorjevih vozil prinesla rekorde

1. 10. 2019 | Jure Šujica
Deli

21,5 milijonov evrov, zbranih od prodaje 25 vozil (med katerimi so bili tudi skorajda unikati) bodo šli v dobrodelne namene.

Ko proizvajalci prestižnih (športnih) avtomobilov predstavijo omejene serije svojih vozil, pri katerih cena pravzaprav ni več vprašanje, le ti hitro najdejo svoje lastnike, a se le-ti poredko razkrijejo v javnosti. Za avtomobili se nato vsaj za nekaj let izgubi vsaka sled, saj pogosto pristanejo v privatnih zbirkah in kot okras, cesto pa vidijo le občasno. A tudi takšne zbirke včasih pridejo v javnost, morda celo naprodaj.

Ena izmed takih zbirk je tudi tista, ki je bila ta vikend prodana na dražbi britanske avkcijske hiše Bonhams v švicarskem mestu Cheserex. Šlo je namreč za zbirko 25 vozil, ki jih je švicarska policija leta 2016 zasegla Teodorinu Nguemi Oblangu Mangueju, sinu predsednika Ekvatorialne Gvineje, ki velja za očetovega naslednika, ob tem pa že opravlja vlogo podpredsednika. Med omenjenimi avtomobili je bilo sicer kar nekaj takšnih, ki so jih izdelali v zgolj nekaj primerkih.

Dražba z dobrodelnim pridihom

Med dražitelji – ti so večinoma prihajali iz Evrope – je tako največjo pozornost požel Lamborghini Veneno. Gre namreč za enega izmed le devetih izdelanih kabrioletov, izdelanih leta 2014, katerega cena je iz 2,76 milijona evrov, kolikor je znašala izklicna cena v vsega sedmih minutah narasla na kar 7,61 milijona evrov, precej več kot pričakovano.

Veneno pa ni bil edini dragulj na dražbi. Tam se je namreč znašel tudi eden izmed šestih Koenigseggov One:1 (prodan za 4,22 milijona evrov), Lamborghini Reventon Radster, Aston Martin One-77, Ferrari 599 SA Aperta, Bugatti Veyron in še bi lahko naštevali.

S prodajo Venena je priznana dražbena hiša hkrati dosegla tudi nov rekord. Zbran znesek je bil hkrati najvišji, ki so ga iztržili za katerikoli avtomobil znamke Lamborghini doslej. Sicer pa je celoten znesek, ki so ga uspeli iztržiti z omenjenimi avtomobili znašal 21,5 milijona evrov, denar pa bo kot vse kaže šel v dobrodelne namene. Namenili naj bi ga namreč različnim socialnim projektom, v Ekvatorialni Gvineji, državi, ki jo kljub bogatim naftnim zalogam že leta pest huda revščina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja