1. Croatian Drift Challenge AMC Zagreb (video)

20. 7. 2009 | Dušan Lukič
Deli

Sezona Avtomagazinovega drift pokala se je nadaljevala s prvo dirko v tujini – v prometnovarnostnem centru AMC Mičevac pri Zagrebu so hrvaški organizatorji pripravili odlično prireditev, gledalci pa so bili deležni atraktivnih bojev na stezi.

Oglejte si še:

Lanski prvak in veliki poraženec prve dirke pokala Peter Žvan je avto dodelal (predvsem motor in podvozje) in že na treningih je bilo jasno, da ga bo težko premagati. Glavna tekmeca sta bila predvsem zmagovalec prve dirke Gregor Sedlar ter tretjeuvrščeni iz Logatca domačin Marko ? urić.

Med nastopajočimi tokrat ni bilo vedno navzočega Marina Pirića – bil je namreč organizator in direktor dirke, zato se je moral tekmovalnemu nastopu, s tem pa tudi možnostim za visoko uvrstitev v končnem seštevku, tokrat odpovedati.

Sobotne kvalifikacije so vtis s treninga le utrdile: Žvan, ? urić, Sedlar in malce presenetljivo tudi Gostinčar so odstopali od ravni drugih tekmovalcev, kljub temu pa je bilo že na pogled jasno, da je med njimi še nekaj tekmovalcev, ki bi utegnili v twindriftih mešati štrene najboljšim.

Nedeljski prvi krog tekmovanja ni postregel z velikimi presenečenji, v Top16 oziroma twindrifte so se prebili vsi najboljši pa tudi nekaj tekmovalcev, ki so z uvrstitvijo v nadaljevanje tekmovanja kar malo presenetili. Med njimi sta bila domačina Dario Skoko in Tonči Laura pa tudi edini bosanski drifter Dejan Sušić z atraktivnim Nissanom.

Prav on bi skoraj poskrbel za presenečenje dirke, saj je v dvoboju osmine finala prevzel vodstvo in za seboj pustil zmagovalca prve dirke Gregorja Sedlarja, ki je tvegal preveč in se zavrtel. V povratni vožnji je Sedlar dokazal, da taki položaji niso izgubljeni: Sušića je zasledoval izjemno na tesno in ga sredi steze tako sprovociral, da se je zavrtel.

Rezultat je bil tako izenačen, v ponovljenem nastopu pa se Sedlar ni več pustil zmesti in je Sušića gladko ugnal.

Že v četrtini finala je izpadel Gostinčar, izločil ga je Berdajs, ki je v neposrednih dvobojih nastopal kot prerojen in premoč šele v polfinalu priznal pozneje drugouvrščenemu ? uriću, v boju za tretje mesto pa še Sedlarju. Ta je v polfinalnem dvoboju skupaj s Petrom Žvanom poskrbel za najatraktivnejše trenutke dirke.

Kar osem voženj je bilo potrebnih, da smo dobili zmagovalca, tekmovalca sta drsela le centimetre drug od drugega, dvoboj pa se je dramatično končal prav v zadnji vožnji, ko je Sedlar močno priletel v zaščitno ogrado, potrgal odbijače svojega BMW-ja (in zvil nekaj pločevine) ter tako izpadel iz boja za zmago, kljub temu pa zbral dovolj moči za zmago v dvoboju za tretje mesto proti Berdajsu.

In finale? Bilo je tesno: prvi in tretji dvoboj je z najmanjšo možno razliko dobil Žvan, drugi je bil izenačen. ? urić si je tako po tretjem mestu v Logatcu tokrat pripeljal drugo – in se ob vprašanju, ali je naslednji korak res tako logičen, kot je videti, le nasmehnil.

Medtem Žvan že načrtuje nove izboljšave na avtomobilu, Sedlar pa je dokazal, da zna priti na stopničke kljub težavam. In glede na to, da smo šele pred polovico prvenstva, je jasno le eno: v boju za vrh ostajajo vsi trije.

Besedilo: Dušan Lukič

Foto: Gašper Tršan

Kamera: Poldi Štolcer

Montaža: Rok Mele

06072009_Drift_Hrvaska