Driftanje s tovornjakom

28. 6. 2013
Deli
Driftanje s tovornjakom

Ta konec tedna bo na sporedu slovita gorska dirka Pikes Peak, ena najslavnješih dirk na svetu, od letos na žalost s popolnoma asfaltno podlago.

Na njej bo, o tem smo že poročali, nastopil tudi Sebastian Loeb s Peugeotovim dirkalnikom, a z nadzmogljvimi specialkami ne nastopajo le tisti najhitrejši. Veliko jih najdemo tudi v počasnejših kategorijah in tudi tovornjaki so bili včasih med njimi (organizatorji so precej kategorij v zadnjih letih ukinili, saj so želeli zmanjšati število tekmovalcev). In tisti, ki sedijo za njihovimi volani, jih obvladujejo zelo dobro, kar dokazuje tudi spodnji video. Voznik tega "tovornjaka", Mike Ryan, je z njim na Pikes Peaku v svojem razredu (ko je ta še obstajal) zmagal devetkrat ( na različnih drugih gorskih dirkah, tudi na mahadamu, pa zmaguje še vedno). Odkar nima več "tovornjakarske" kategorije, nastopa v razredu Open. Za letos so tovornjakovemu 14-litrskemu Detroit Dieslu dodali še mehanski polnilnik, tako da sedaj uporablja kombinacijo turbine in kompresorja. Okoli 2.400 'konjev' ima letos in tam okoli 6 in pol tisoč njutnmetrov navora. Koliko časa porabi za vzpon na Pikes Peak? Okoli 12 in pol minut (najboljši pa slabih deset) in to kljub petim tonam teže.

Kako hiter je na Pikes Peaku in kako je videti, ko stvari ne gredo čisto po načrtih? Pogleje prvo polovico naslednjega videa (mimogrede: tudi posadka Mitusbishije v drugem delu videa je nesrečo preživela).

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"