Video: Drift Challenge v Logatcu 3/3

3. 5. 2007 | Dušan Lukič
Deli

OK, priznamo: pri Avto magazinu nas ni bilo nikoli sram, če smo kak komplet gum spremenili v moder dim. Zato ni čudno, da smo 40-letnico revije proslavili v tem slogu. S tretjim Avtomagazinovim Drift Challengeem, tudi tokrat na dirkališču Blagomix pri Logatcu.

Predlani smo tako tekmovanje organizirali prvič in tako tekmovalci kot gledalci so bili navdušeni. Lani je bilo prvih več, drugih pa, predvsem zaradi divje mrzlega vremena, nekaj manj. Letošnja udeležba tako na kot ob stezi pa je presegla vsa pričakovanja. Ob stezi se je zbralo slabih 4.000 gledalcev, zasedeni so bili vsi kotički ob stezi, nekateri so si morali pomagati s plezanjem na ograje, objekte na sosednjih gradbiščih . . Blagomix Racing Park več gledalcev le težko sprejme.

Tudi v boksih je bila gneča. Prijavilo se je skoraj 40 tekmovalcev, treninge jih je začelo 35. Steza je bila težka, saj se je letos žirija za treninge in prvi krog odločila za dolg in dokaj ozek polkrog, ki je tekmovalce s hitrostmi tja do dobrih 100 kilometrov na uro pri najboljših popeljal le za kake pol dolžine avta od zidu. Da se ta ne bo umikal tistim, ki bodo naredili napako, je hitro občutil Ozren Šigir, ki je svojega Nissana 200SX kar krepko potolkel. Na treningih je šel (sicer rahlo, a vendarle) v zid tudi lanski tretjeuvrščeni Gašper Tršan, ki po tem kar ni in ni mogel najti koncentracije in se mu dlje kot do najboljše šestnajsterice ni uspelo uvrstiti.

Več sreče je imel Miha Menard, saj je Gašper Grošelj (s katerim si deli avto) njunega BMW-ja v predfinalu poslal v zid in Menard je moral izpustiti zadnjo vožnjo. Na srečo si je s konstantnimi nastopi v prvih treh vožnjah privozil finale.

Na vrhu je bilo tako kot lani: Peter Cimerman proti Josipu Žagarju. Hrvat je bil s svojim Nissanom ves dan konstanten, dosegal je večje kote drsenja, medtem ko je Cimerman navduševal z veliko hitrejšimi vstopi v ovinek. Da se bosta ta tekmovalca uvrstila v superfinale (če seveda ne bo presenetljivih napak), je bilo že kmalu jasno. In o zmagi tokrat ni odločal seštevek točk, temveč neposredni dvoboj najboljših dveh na stezi, ‘twindrift’.

Prvo vožnjo je zaradi izjemne agresivnosti in precej večje hitrosti dobil Cimerman, nato pa je Žagar (tudi zaradi tega, ker je Cimerman pred superfinalom na avtu pustil že zelo obrabljene gume, ki so nato po prvi vožnji dobesedno razpadale) z natančno, hladnokrvno vožnjo v naslednjih vožnjah najprej izenačil in nato premagal slovenskega voznika, ki je dvakrat podiral stožce, ki označujejo zunanji rob proge.

Na tretje mesto se je zasluženo, a z nekaj sreče (proga za zadnje tri vožnje finala je bila pisana na kožo njegovi Alfi in njenemu pomanj­kanju motorne moči) zadnji hip prebil Peter Žvan, na četrto mesto pa se je nekoliko presenetljivo uvrstil popolni novinec Darko Šalamun, ki mu do vrhunskih rezultatov manjka le še nekaj agresivnosti in predvsem konstantnosti, enako velja tudi za petouvrščenega Hrvata Marina Pirića.

Ogromno navdušenja gledalcev in nagrado za srčnost si je priboril Tadej Gostinčar, tudi letos s starim, 50-’konjskim’ Kadettom, tokrat opremljenim s sistemom za ‘podmazovanje’ zadnjih gum. Ja, v ‘driftanju’ je - vsaj toliko kot sta avto in tehnika - pomembno tudi srce.

Rezultati:

1. Josip Žagar Nissan 200SX

2. Peter Cimerman BMW M3

3. Peter Žvan Alfa 75

4. Darko Šalamun BMW E30

5. Marino Pirić BMW 323 E30

6. Aleš Prevodnik BMW 325i

7. Miha Menard BMW 325 E36

8. Tadej Gostinčar Opel Kadett 1.0

Podrobnejše rezultate najdete tukaj, komentar odgovornega urednika pa tukaj.

Koledar naslednjih dirk in natančen pravilnik za sodelovanje najdete tukaj.

besedilo: Dušan Lukič, foto: Saša Kapetanovič

drift03