Družba Goodyear je 26 šolam podarila po 2.000 evrov za varnost

12. 6. 2014
Deli

S prireditvijo, ki jo je gostila ljubljanska OŠ Zadobrova, se je zaključil natečaj Z roko v roki za varnost otrok, ki ga pripravlja družba Goodyear Dunlop Sava Tires ob podpori Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa (AVP).

Na dogodku je 26 slovenskih osnovnih šol, izbranih na podlagi najboljših strategij za izboljšanje prometne varnosti v svoji okolici, prejelo donacije v višini po 2.000 evrov, razglasili pa so tudi prvega Goodyear ambasadorja varnosti, kar je postal Žiga Ademović iz mariborske OŠ Janka Padežnika. Napisal je najboljše novo besedilo sicer že obstoječe prometne himne Prometna.

Dogodek je vodila Goodyearjeva ambasadorka varnosti Alenka Godec, ki je skupaj s petošolci OŠ Zadobrova zapela himno Prometna s starim besedilom, ki so ga pred dvema letoma spisali prav učenci OŠ Zadobrova. Udeležence, ki so na prireditev prispeli iz vse Slovenije, je nato nagovorila Irena Kocjan, direktorica marketinga v družbi Goodyear Dunlop Sava Tires, ki je dejala, da projekt Za varnost otrok sicer poteka že več let, "smo se pa letos prvič neposredno povezali s šolami, ki so v okviru natečaja pripravile prometne strategije za izboljšanje prometne varnosti v svoji okolici, ter k sodelovanju pritegnili tudi otroke. V prvi fazi smo jim zastavili literarni izziv, v drugi fazi pa iskali novo besedilo himne Prometna. Odziva smo bili izjemno veseli, saj nam je pokazal, da prometna varnost ter naš trud na tem področju veliko pomenita tudi šolam, učiteljem in otrokom."

Družba Goodyear Dunlop Sava Tires je za projekt Za varnost otrok oblikovala poseben sklad, v katerega je bilo ob vsakem nakupu štirih visokozmogljivih letnih pnevmatik Goodyear namenjenih 10 evrov.

"Zato iskrena hvala tudi vsem kupcem naših pnevmatik, saj so tako tudi oni prispevali k večji prometni varnosti za otroke slovenskih šol," je dodala Irena Kocjan. Preden je svoja besedila za himno Prometna predstavilo pet finalistov, je prisotne pozdravil tudi predstavnik Agencije RS za varnost prometa Igor Velov, ko se je v dogajanje vključil še raper Zlatko, pa se je pravi hec šele začel.

"Prebral sem vseh 26 besedil in sem bil vesel, da nisem v komisiji, saj je imela ta težko delo izbrati pet najboljših. Res, mulčki so pokazali veliko kreativnosti," je dejal Zlatko, nato pa besedo prepustil mladim tekstopiscem. V finale so se uvrstili Žiga Ademović (OŠ Janka Padežnika Maribor), Eva Krek (OŠ Poljane), Ines Metelko (OŠ Krmelj), Gloria Kraker (OŠ Radlje ob Dravi) in Ana Marija Mlakar (OŠ Ljubečna) ter suvereno in brez trohice vidne treme recitirali svoja besedila, le Zlatkovim predlogom, naj jih raje odrepajo, so se sramežljivo izognili, zato je za mikrofon poprijel kar sam in navdušil s svojo pesmijo Ena na ena.

Ob razglasitvi zmagovalca, vidno presenečenega Žige Ademovića, mu je Alenka Godec predala svojo značko Goodyear ambasadorjev varnosti. Žiga pa ji je obljubil, da jo bo vzel nadvse resno, za zaključek pa sta Alenka in Zlatko še enkrat zapela himno Prometna 2014 z novim besedilom mladega avtorja Žige Ademovića.

Seznam osnovnih šol, ki so prejele donacije:

OŠ ANTONA TOMAŽA LINHARTA (RADOVLJICA), OŠ BREŽICE, OŠ CERKNO, OŠ DOBOVA, OŠ DOLENJSKE TOPLICE, OŠ DRAGOTINA KETTEJA (NOVO MESTO), OŠ FRANA KRANJCA (CELJE), OŠ FRANA METELKA (ŠKOCJAN), OŠ JANKA PADEŽNIKA (MARIBOR), OŠ KOMENDA (MOSTE), OŠ KRMELJ, OŠ LJUBEČNA, OŠ MISLINJA, OŠ MOKRONOG, OŠ PODGORA (KUTEŽEVO), OŠ POLJANE, OŠ RADLJE OB DRAVI, OŠ ROJE, OŠ SEČOVLJE, OŠ SPODNJA IDRIJA, OŠ STANETA ŽAGARJA (KRANJ), OŠ TREBNJE, OŠ TRŽIČ, OŠ ZADOBROVA, OŠ ŽIROVNICA in WALDORFSKA ŠOLA (LJUBLJANA).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja