DS3 je dobil križanskega naslednika

14. 9. 2018 | Matija Janežič
Deli

V skladu s trenutno linijo francoske znamke DS Automobiles, ki se vse bolj usmerja v ponudbo premijskih križancev, je naslednik DS3 prav tako postal križanec. Imenuje se DS3 Crossback in ponuja tudi električni pogon.

Ta bo v drugi polovici prihodnjega leta na voljo v različici DS3 Crossback E-Tense. V osrčju električnega pogonskega sklopa bo elektromotor z močjo 100 kilovatov in navorom 260 njutonmetrov, ki se bo napajal iz litij-ionske baterije s kapaciteto 50 kilovatnih ur in bo omogočal pospeške do 50 kilometrov na uro v treh sekundah in do 100 kilometrov na uro v 8,7 sekunde. V bateriji shranjena elektrika bo v okviru ciklusa WLTP zadoščala za do 300 kilometrov vožnje (po ciklusu NEDC za 450 kilometrov).

Poleg električnega bodo seveda na voljo DS3 Crossbacki z motorji na notranje zgorevanje. V vrhu ponudbe bo novi 155-'konjski' turbobencinski štirivaljnik PureTech v kombinaciji z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, poleg njega bosta bencinsko vrsto zastopala turbobencinska trivaljnika PureTech z močema 100 in 130 'konjev'. Dizelsko konjenico bo zastopal 1,5-litrski turbodizelski štirivaljnik z močjo 100 'konjev'.

Z dolžino 4,118, širino 1,791, višino 1,543 in medosno razdaljo 2,558 metra ter osnovno prostornino prtljažnika 352 litrov DS3 Crossback ne izstopa ravno iz razrednega povprečja majhnih mestnih avtomobilov, zato pa pri DS Automobiles pravijo, da bo to storil z nastopom, prefinjenostjo in opremljenostjo, s katerimi se uvršča v premijsko območje.  Kot je povedal produktni podpredsednik Eric Apode, bo lastnike očaral s skulpturnim dizajnom, kreativno notranjostjo in pozornostjo tudi do najmanjših podrobnosti. Poleg tega avantgardne tehnologije zagotavljale udobje in zadovoljstvo v vožnji v vseh okoljih.

Med podrobnostmi so pri DS Automobiles sicer poudarili nevidna tesnila potniške kabine, elegantne kljuke vrat, gladko strešno linijo brez vidne antene, možnost dvobarvne karoserije, bočno krilce v obliki plavuti morskega psa in kromirane zaključke izpušnih cevi, seveda pri različicah z motorji na notranje zgorevanje. Personalizacijo bo omogočala izbira desetih karoserijskih barv, treh barv strehe in desetih kolesnih platišč, prav tako pa tudi deset tem 'DS Inspirations': DS Montmartre, DS Bastille, DS Performance Line, DS Rivoli in DS Opera, v katerih bodo po okusu kupcev kombinirani materiali in barve notranjosti in zunanjosti. Za zvok bo seveda skrbel 'hišni dobavitelj' Focal.

Omeniti je treba še matrične LED-žaromete, visok nabor asistenčnih sistemov vključno s samodejnim parkiranjem DS Park Pilot, daljinsko povezavo s pametnim telefonom MyDS App in tako naprej.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"