E-Golf, ki sam parkira in si napolni baterije

16. 7. 2015
Deli

Volkswagen je predstavil E-Golf s sistemom V-Charge, s pomočjo katerega sam najde prosto parkirno mesto s polnilno postajo in samostojno napolni baterije.

S sistemom so pri Volkswagnu in njegovem projektnem partnerju Boschu združili vse bolj prisotne pripomočke za samodejno parkiranje avtomobilov in za induktivno brezžično polnjenje baterij. Če je avtomobil opremljen s sistemom V-Charge, vozniku ni potrebno drugega, kot da ustavi pred garažo ali parkiriščem, potem pa avtomobilu s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu ukaže, naj najde parkirni prostor. V primeru, da je garaža opremljena s sistemom za induktivno polnjenje baterij, lahko tudi napolni baterije. Podobno je tudi tedaj, ko se voznik vrne z opravkov, saj lahko na daljavo prikliče avtomobil z napolnjenimi baterijami. Sistem omogoča tudi optimalno izrabo polnilnih postaj, saj se lahko avtomobil z napolnjenimi baterijami samodejno umakne čakajočemu električnemu avtomobilu in zasede prostor brez polnilnika, počaka na prosto polnilno mesto ali pa baterije napolni le toliko, kolikor je potrebno za dosego voznikovega cilja.

Volkswagnovi inženirji sistem V-Charge preskušajo s pomočjo prototipnega E-Golfa, ki so ga opremili s štirimi širokokotnimi video kamerami, dvema tridimenzionalnima kamerama, dvanajstimi ultrazvočnimi tipali in pripomočki za samodejno komuniciranje med avtomobili. V nasprotju z drugimi sistemi za avtonomno vožnjo je sistem namenjen predvsem vlogi parkirnega pomočnika in ne toliko vožnji po cestah. Zato namesto GPS uporablja sistema za digitalno pozicioniranje in prepoznavanje podob, s katerima si določa položaj znotraj garažnih hiš.

Sistem V-Charge bi sicer lahko imel še vsaj eno dodatno prednost. Če avtomobili parkirajo samostojno, ko so vozniki in potniki že izstopili iz njih, je lahko samo parkirno mesto ožje. Garažne hiše zato lahko sprejmejo več avtomobilov in pripomorejo k olajšanju težav s pomanjkanjem parkirnih mest.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"