Električni car sharing tudi v Ljubljani

23. 6. 2016
Deli

V Ljubljani bo v naslednjih dneh začela delovati prva car sharig storitev. Ker je Ljubljana zelena prestolnica Evrope seveda ni presenetljivo, da bodo na voljo le električni avtomobili.

Podjetje Avant Car je predstavilo storitev avant2go, ki bo na začetku v Ljubljani (in na brniškem letališču) postavilo več polnilnih postaj, na katerih bo moč avtomobile prevzeti in vrniti. Kasneje se bo mreža teh točk širila, ne le po Ljubljani, temveč tudi izven nje, končni cilj pa je, da bi lahko uporabniki avtomobile prevzemali in vračali kjerkoli.

Prijavo v sistem, odklepanje in zaklepanje avtomobila bo uporabnik opravil preko aplikacije na pametnem mobilniku, preko katerega si bo lahko ogledal kje in kateri avtomobili so na razpolago in si enega od njih (za največ 15 minut) tudi rezerviral.

Cenovno je storitev precej ugodna, saj se cena najema začne že pri 3 evrih in zna biti marsikdaj konkurenčna taksijem. Natančnejši cenik in izračune si oglejte v fotogaleriji.

Na začetku bo v sistem avant2go vključenih 30 vozil (BMW i3, Renault Zoe in Smart ED), kmalu pa se bo njihovo število povečalo na 50.

Za prihodnost pri Avant Carju načrtujejo razvoj do sistema z več kot 500 vozili, s katerim bi lahko zmanjšali število avtomobilov, ki se vozijo po Ljubljani, za 5 do 10 tisoč (tuje raziskave namreč kažejo, da eno car sharing vozilo zamenja 5 do 20 navadnih vozil).

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"