Električni Jaguar E-Type bo čez dve leti tudi uradno naprodaj

24. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Avtomobili, izdelani po meri, bodo v veliki meri temeljili na leta 2017 predstavljenem električnem konceptu E-Type Zero.

Ne, nismo se zmotili. Najnovejša pridobitev v Jaguarjevi floti električnih vozil, ki sicer za zdaj šteje le enega predstavnika, to je model I-Pace, bo dobila novega predstavnika. In to ne bo F-Type, kot bi morda pričakovali, ampak avtomobil, ki je poskrbel za njegov navdih pred več kot pol stoletja, Jaguar E-Type. Angleška tovarna je namreč tudi uradno potrdila projekt izdelave električnega klasika, ki je v prototipni izvedbi prvič osupnil javnost septembra 2017.

Ob tem je treba dodati, da Jaguar ne bo izdeloval novih avtomobilov, ampak bo šlo zgolj za predelave že obstoječih vozil, pri čemer pa bo vsak avtomobil obnovljen in izdelan po željah strank. Za to bodo poskrbeli v delavnici Jaguar-Land Rover Classic, kjer so se že pred časom lotili izdelave 25 novih primerkov modela D-Type in predelave 150 primerkov Land Roverjevih Defenderjev.

Avtentičnost bo mogoče povrniti

»Presenečeni in navdušeni smo bili nad odzivom potencialnih strank in ljubiteljev zaradi koncepta E-Type Zero. Zagotavljanje užitkov pri vožnji klasičnih avtomobilov tudi v prihodnosti je eden izmed temeljev oddelka Jaguar Classic,« je dejal Tim Hannig, direktor delavnice Jaguar-Land Rover Classic. »E-Type Zero dokazuje neverjetno dediščino modela E-type, znanja in izkušenj oddelka Classic works, ob tem pa tudi predanost podjetij Jaguar in Land Rover izdelavi vozil brez škodljivih emisij v vseh segmentih, tudi med vozil, ki pridejo v delavnico Jaguar Classic.«

Prva vozila bodo naprodaj poleti 2020, že zdaj pa je znanih nekaj prvih podrobnosti. Avtomobili bodo v večji meri ostali originalni, spremenjena bo le armaturna plošča, v katero bo ob doplačilu vgrajen informativno-razvedrilni zaslon, novi bodo LED-žarometi in seveda celoten pogonski sklop. Medtem ko njegova moč še ni znana, je jasno vsaj to, da bo ob pomoči baterijskega sklopa s kapaciteto 40 kilovatnih ur zmožen ponuditi do 273 kilometrov avtonomije. In če bi se bodoči lastniki odločili, da želijo nekoč svoj avtomobil vrniti v originalno stanje, pri Jaguarju dodajajo, da bo ta proces tudi po predelavi popolnoma mogoč.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"