Euro NCAP: Twingo in drugi (dokaj) uspešno

6. 9. 2014
Deli

Pri Euro NCAP-u so objavili najnovejše rezultate preskusnih trkov. Renault Twingo, ki ga bodo v kratkem predstavili v Novem mestu, je zaradi pomanjkanja asistenčnih sistemov dosegel štiri zvezdice od petih možnih.

Enak rezultat je dosegel trojček Toyota Aygo, Peugeot 108 oziroma Citroën C1, precej slabše pa je šlo Citroënu Berlingu in Peugeotovemu Partnerju ter električnemu Nissanu e-NV200 Evalia, ki so dobili za te čase redko nizko oceno: le tri zvezdice. Z vsemi osvojenimi zvezdicami se lahko pohvali le Mercedes-Benz GLA, ki je dobil osnovnošolsko pet.

Ker so predpisi pri konzorciju Euro NCAP vedno strožji, zato je tudi večji poudarek na asistenčnih sistemih, je Twingo dobil resda štirico, kar pa spet ni tako slabo. Za varnost potnikov je dobil 78 odstotkov, za varnost otrok 81 odstotkov, za zaščito pešcev 68 odstotkov in za varnostne sisteme 56 odstotkov. Skoraj enak rezultat je dosegel tudi trojček Aygo/108/C1 - tako kot Twingo so največji del ocene izgubili pri asistenčnih sistemih, saj nimajo sistema za preprečevanje neželenega zapuščanja voznega pasu ter samodejnega zaviranja v mestu, ki so pri tako majhnih in poceni avtomobilih velika redkost.

Berlingo in Partner sta točke izgubljala zato, ker nista bila opremljena s stranskimi varnostnimi blazinami in zavesami ter zaradi vzglavnikov, ki preslabo preprečujejo poškodbe vratu. Podobo težavo ima tudi Nissan, ki se je slabo odrezal tudi v bočnem trku v steber, vsi trije pa so manj točk dobili tudi pri asistenčnih sistemih.

Mercedes-Benz GLA je tokrat blestel pri varnostnih sistemih (70 %) in varnosti potnikov (96 %), za varnost otrok pa je dobil 88 % in za zaščito pešcev 67 %.

Za podrobnejše informacije lahko pogledate na uradno spletno stran konzorcija Euro NCAP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja