Slovenci na počitniška potovanja dobro pripravljeni

30. 6. 2011
Deli

Evropska raziskava podjetja Goodyear Dunlop ugotavlja, da se bo letos 74 odstotkov Slovencev na dopust odpravilo z avtomobilom. Kar polovica evropskih 'avtomobilskih počitnikarjev' predvideva, da bodo prevozili več kot 1.000 kilometrov.

Glede na rezultate raziskave, ki jo je izvedel Goodyear Dunlop, se bo približno 74 odstotkov evropskih dopustnikov letos na poletne počitnice odpravilo z avtomobilom, kar je dvakrat več od tistih, ki se bodo odločili za letalski prevoz. Slovenci se na pot z avtomobilom dobro pripravimo, na cesti najmanj tvegamo in smo med najmanj nevarnimi vozniki v Evropi, je pokazala raziskava, ki jo je Goodyear Dunlop pripravil v okviru svoje akcije 2011, katere moto je ‘Pripravljeni na pot, varno na cilj’.

V Evropi je registriranih okrog 250 milijonov avtomobilov, več kot 50 odstotkov voznikov pa predvideva, da bo na počitnicah prevozilo več kot 1.000 kilometrov - od tega vsak četrti več kot 2.000. To pomeni, da bodo to poletje vsi skupaj prevozili več milijard kilometrov in s tem ustvarili gnečo na cestah.

Trije najpogostejši počitniški cilji v letu 2011 so Italija (18 odstotkov), Francija (17 odstotkov) in Hrvaška (17 odstotkov). Nekoliko manj jih je izbralo Španijo (12 odstotkov), Bolgarijo (10 odstotkov) in Nemčijo (10 odstotkov).

Slovenci dobro poskrbimo za osnovna vzdrževalna dela na avtomobilu
•    80 odstotkov Slovencev preveri pritisk v pnevmatikah, 86 odstotkov se prepriča, če je dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, 78 odstotkov preveri raven olja v motorju.
•    V Evropi se na pot še bolje kot mi pripravijo Rusi, saj jih kar 94 odstotkov preveri pritisk v pnevmatikah, 94 odstotkov se jih tudi prepriča, če je dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla,  97 odstotkov pa jih preveri raven olja v motorju.

Ne znamo pravilno razporediti prtljage in prevažati hišnih ljubljenčkov
•    Medtem ko kar 82 odstotkov Švicarjev ve, kako pravilno razporediti težke predmete v avtomobilu, pa je takšnih Slovencev le 67 odstotkov. Še slabše osveščeni so Poljaki, saj jih le 61 odstotkov pozna pravilni odgovor glede razporeditve prtljage.
•    Slovenci ne znamo prevažati svojih hišnih ljubljenčkov, saj nas kar 61 odstotkov ne ve, kako poskrbeti za varnost živali in s tem vseh sovoznikov. V tej kategoriji smo tako najmanj osveščeni v Evropi. Med vsemi Evropejci pa znajo svoje hišne ljubljenčke najbolje prevažati Švicarji, in sicer kar 85 odstotkov.

Smo sproščeni vozniki, vendar premalo previdni
•    Slovenci smo se v največjem deležu (21 odstotkov), poleg Nemčije (22 odstotkov), opredelili za sproščene voznike, vendar za manj previdne. Medtem ko 51 odstotkov Francozov meni, da so previdni vozniki, je takšnih Slovencev le 27 odstotkov.
•    Kar 44 odstotkov Slovencev bi med vožnjo na počitnice prekoračilo hitrostne omejitve, 54 odstotkov jih je v preteklosti že pospešilo, ko se je na semaforju prižgala rumena luč, 53 odstotkov je prehitevalo po dve in več vozil na dvosmerni lokalni cesti (v primerjavi z nami je Špancev takšnih le 27 odstotkov).
•    Na počitnicah so 4 odstotki Slovencev sedli za volan vinjeni, medtem ko je pod vplivom alkohola vozilo kar 10 odstotkov Francozov in le 1 odstotek Slovakov.

Želimo informacije o prometnih predpisih v tujih državah
•    84 odstotkov Slovencev meni, da bi bile informacije o prometnih predpisih v tujih državah zelo koristne. Sicer bi bile tovrstne informacije najbolj koristne za Slovake (93 odstotkov) in najmanj za Italijane (63 odstotkov).
•    V tujih državah pa se 22 odstotkov Slovencev med vožnjo počuti bolj nervozno kot doma. Najbolj nervozni med vožnjo v tujini pa so Britanci, takšnih jih je kar 48 odstotkov.

Moti nas prepiranje s sopotnikom in trobljenje
•    Slovence med vožnjo najbolj moti prepiranje s sopotnikom (22 odstotkov).
•    Izmed vseh Evropejcev pa smo Slovenci tisti, ki nas med vožnjo najbolj moti, če nam kdo trobi (19 odstotkov). Zvok troblje moti denimo le 5 odstotkov Avstrijcev.

Kaj svetuje Goodyear Dunlop?
•    Preverite stanje svojega avtomobila – pred odhodom poskrbite za osnovna vzdrževalna dela, ne pozabite preveriti olja v motorju.
•    Preglejte pnevmatike – prepričajte se, da imajo zadostno globino profila in da je tlak v pnevmatikah ustrezen.
•    Spoznajte najet avtomobil – navadite se nanj in poskrbite, da je varen.
•    Pripravite se za pot – poskrbite, da boste poznali pot in veljavne cestno-prometne predpise na poti.
•    Zagotovite, da bo avtomobil pravilno natovorjen – poskrbite, da bodo potniki varni in prtljaga varno naložena. Najtežje predmete je potrebno naložiti horizontalno v prtljažnik avtomobila, in sicer čim bliže zadnjim sedežem. Pomembno je, da pri kombiniranih vozilih za prevoz potnikov in blaga med prtljažnik in prostor za potnike namestimo zaščitno mrežo ali palice, s čimer zagotovimo, da predmeti ne morejo pasti v prostor za potnike. Pomembno se je tudi zavedati, da predmet v potniški kabini lahko med nesrečo deluje kot izstrelek. V primeru trčenja pri hitrosti 50 km/h lahko steklenica, prenosni računalnik ali igrača na zadnjem sedežu avtomobila prileti v potnike spredaj tudi s petdesetkratno lastno težo.
•    Pripravite sebe – popiti morate dovolj tekočine, da boste spočiti in si vzeli za pot dovolj časa.
•    Počivajte - privoščite si počitek vsaj vsaki dve uri.
•    Poskrbite za otroke - evropska direktiva predpisuje, da se morajo otroci, manjši od 1,5 metra, prevažati v primernem, homologiranem varnostnem sedežu. Voznike med vožnjo zelo moti, če otroci kričijo v avtomobilu, zato bo vsem bolj prijetno, če bodo otroci med vožnjo zaposleni. Ponudite jim igrače, s katerimi se bodo lahko med vožnjo igrali, vendar izberite mehke, saj težki in ostri predmeti ne spadajo v avto.
•    Bodite previdni tudi na cilju – pri najemu skuterja ali motornega kolesa za počitnice morate vi in vaši sopotniki vedno nositi čelado in zaščitna oblačila, pri tem pa voziti defenzivno, saj niste navajeni na prometne predpise v tujini in ne poznate navad drugih uporabnikov cest.

Anketna metodologija:
•    Raziskavo je izvedel APCO Insight po naročilu “Goodyear Dunlop Europe”, da bi bolje razumeli vozne navade, ki jih imajo vozniki med poletnimi počitnicami, in njihovo ozaveščenost glede varnosti v cestnem prometu, njihova prepričanja in prakso.
•    Skupaj je bilo anketiranih 5.622 evropskih voznikov, in sicer v Avstriji (350), Belgiji (378), Bolgariji (378), Češki republiki (378), Franciji (378), Nemčiji (378), Italiji (378), Poljski (378), Romuniji (378), Rusiji (378), Slovaški (378), Sloveniji (378), Španiji (378), Švici (354) in Veliki Britaniji (377).
•    Delo na terenu je potekalo od 12. do 31. maja 2011.
•    Ankete so bile izvedene na spletu,  v lokalnem jeziku posameznih držav.
•    Anketiranci so morali imeti veljavno vozniško dovoljenje, biti stari več kot 18 let in biti aktivni vozniki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja