Evropski avto leta 2018 je Volvo XC40

5. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

V Ženevi je prepričljivo slavil pred Seatovo Ibizo na drugem in BMW-jem serije 5 na tretjem mestu.

Znan je zmagovalec 55. izbora za laskavi naziv evropski avto leta in prvič v zgodovini prireditve je nagrada romala v roke švedskega avtomobilskega proizvajalca Volvo. Novi avto leta je namreč postal najmlajši in jasno tudi najmanjši član švedske flote športnih terencev Volvo XC40, ki obenem potrjuje vse večji pomen tega avtomobilskega segmenta. Naziv je prevzel od lanskega zmagovalca Peugeota 3008.

V predizboru je sicer sodelovalo 37 vozil, (tudi) na podlagi oktobrskih testov v danskem mestu Tanis pa so se nato v finale uvrstili Alfa Romeo Stelvio, Audi A8, BMW serije 5, Citroën C3 Aircross, Kia Stinger, Seat Ibiza in zmagovalec Volvo XC40. Slednji je od 60-članske žirije, ki prihaja iz skupno 23 evropskih držav, prejel 325 točk. Na drugo mesto se je nato z 242 točkami uvrstila Seatova Ibiza, tretje mesto pa je z 226 točkami osvojil BMW serije 5.

Nagrado je v imenu podjetja Volvo prevzel predsednik znamke Hakan Samuelsson, ki je ob razglasitvi rezultatov izrazil pričakovano zadovoljstvo nad odločitvijo žirije. Ob tem je dejal, da je po tihem pričakoval, da bo ta naslov že pred njim (leta 2016) osvojil model XC90, po drugi strani pa se mu zdi, da ta naziv vseeno nekoliko bolj pristaja modelu XC40.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja