Evropski svet za varnost v prometu Slovenijo uvrstil med varne države

19. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli
Evropski svet za varnost v prometu Slovenijo uvrstil med varne države (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Lani je Slovenija prvič dosegla tudi evropsko povprečje po številu žrtev na milijon prebivalcev.

Slovenija je v letu 2017 v primerjavi z letom 2016 pokazala izrazit napredek na področju prometne varnosti. Statistika je namreč pokazala, da je občutno upadel delež prometnih nesreč s smrtnim izidom – število smrti na cesti je bilo lani ob največjem številu registriranih vozil na cestah najmanjše v zadnjih 60 letih.

Izboljšanja varnosti na domačih cestah pa nismo zaznali le v Sloveniji, ampak je to opazil tudi Evropski svet za varnost v prometu, ki je napredek Slovenije pohvalil in našo državo uvrstil na seznam varnih držav. Izmed vseh držav EU smo se glede na delež zmanjšanja prometnih nesreč s smrtnim izidom z 20-odstotnim upadom uvrstili na četrto mesto. Pred Slovenijo so se tako uvrstile le Estonija z 32-odstotnim zmanjšanjem žrtev, Luksemburg z 22-odstotnim in Norveška (ki sicer ni članica EU, je pa zato članica Evropskega sveta za varnost v cestnem prometu) z 21-odstotnim zmanjšanjem deleža nesreč.

Lani je sicer na evropskih cestah življenje izgubilo 25.250 ljudi, kar je 300 ljudi (1,2 odstotka) manj kot v letu 2016 in kar 6.200 manj kot v letu 2010. Kljub na prvi pogled spodbudnim rezultatom pa v Svetu z napredkom še niso zadovoljni, saj bi moral delež upada smrtnih žrtev, če bi želeli, da se do konca prihodnjega desetletja razpolovi, vsako leto znašati 6,7 odstotka. V ta namen Evropska komisija že pripravlja paket zakonodaje o varnosti v cestnem prometu, ki bi število žrtev vsako leto zmanjšal za več kot dva tisoč, osredotočili pa bi se predvsem na standarde vozil in infrastrukture.

Spodbudna statistika tudi letos

V Sloveniji so sicer ceste leta 2016 terjale 130 življenj, lani pa 107. Pozitiven trend upada žrtev se sicer nadaljuje tudi letos. Do konca maja je namreč na naših cestah umrlo 41 udeležencev, kar je 8 manj kot lani, 260 oziroma 15 odstotkov manj kot leta 2017 pa jih je utrpelo hujše poškodbe. S 50 smrtnimi žrtvami na milijon prebivalcev smo tako že lani dosegli evropsko povprečje, ob trenutnem trendu pa bi ta rezultat letos lahko še izboljšali.

»Rezultati so le kazalnik tega, da nam je na podlagi dosedanjih ukrepov uspelo narediti vidne premike na področju izboljšanja prometne varnosti, in tega uspeha se lahko veselimo. Tako kot smo za ta uspeh zaslužni vsi, ki si prizadevamo za izboljšanje varnosti na slovenskih cestah, pa smo enako odgovorni tudi za uresničitev zastavljenih ciljev do leta 2022, in to je prepoloviti število smrtnih žrtev glede na leto 2013. Zavedati se moramo, da je pred nami zahtevna naloga, za katero bodo potrebni novi ukrepi in okrepljeno medsebojno sodelovanje,« pa je ob predstavitvi dejal direktor Agencije za varnost v prometu Igor Velov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja