FCA združuje moči z BMW-jem pri vzpostavljanju avtonomne vožnje

17. 8. 2017 | Jure Šujica
Deli

Italijanski avtomobilski gigant je pristopil k že obstoječemu sodelovanju med podjetji BMW, Intel in Mobileye, katerega namen je predstaviti uporaben sistem za samostojno avtonomno vožnjo do leta 2021.

Sodelovanje med podjetji BMW, Intel in Mobileye se je sicer začelo že v juliju 2016, namen združitve omenjenih podjetij pa je izdelava sistemov, ki bi v veliki meri ali pa kar v celoti nadomestila voznika. Končen izdelek bo javnosti predstavljen v letu 2021, ena izmed bistvenih lastnosti sistema pa je, da bi ga lahko ponudili tudi drugim avtomobilskim znamkam, pri čemer pa nebi vplival na podobo in karakteristike katerekoli izmed njih.

Predsednik upravnega odbora FCA (Fiat Chrysler Automobiles) Sergio Marchionne je ob dogovoru izrazil zadovoljstvo in mnenje, da je pri razvoju avtonomne vožnje povezovanje avtomobilskih proizvajalcev in drugih podjetij, vpetih v ta projekt nujno za njihovo uspešno realizacijo. Podobnega mnenja je tudi Brian Krzanich, vodilni mož Intela, ki trdi, da je združevanje avtomobilskih proizvajalcev ključnega pomena za nadaljnji razvoj industrije.

BMW

Glavnina razvoja novih tehnologij bo sicer še naprej potekala v Nemčiji, vendar pa se bo sodelovanje inženirjev odvijalo tudi na drugih lokacijah. Pri tem bo BMW-ju pristop Fiata, ki je pred časom kupil ameriško znamko Chrysler vsekakor izredno pomagal, saj bodo na ta način dobili dodatne razvojne kapacitete in tehnologije tudi v Severni Ameriki.

Z dogovorom o sodelovanju je tako projekt dobil še dodaten zagon, že sedaj pa so prišli v testno fazo projekta. Do konca letošnjega leta tako nameravajo izdelati 40 prototipnih vozil, s katerimi bodo v praksi začeli testirati v zadnjem letu razvite sisteme za avtonomno vožnjo. Ob tem pa so vsi sodelujoči partnerji izrazili pripravljenost sodelovanja tudi z drugimi avtomobilskimi proizvajalci, ki bi želeli pristopiti k projektu.

Jure Šujica

Foto: BMW

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja