Ferrari ima spet najboljši motor

6. 6. 2018 | Tomaž Porekar
Deli
Ferrari ima spet najboljši motor (foto: EOTY)
EOTY

Po izboru svetovne žirije za izbor vsakoletnega motorja leta je ta naslov za leto 2018 dobil Ferrarijev 3,9-litrski turbo V8 (že tretje leto zapored).

Motor iz Maranella je osvojil tudi posebno dodatno priznanje kot najboljši najboljših – v zadnjih 20 letih, odkar sploh izbirajo nagrajene motorje. V tej dodatno ustanovljeni kategoriji je Ferrarijev motor premagal nekaj motorjev, ki so naslove osvojili v 20 letih delovanja žirije, Toyotin hibridni motor iz Priusa, BMW-jev 1,5-litrski hibridni motor za njihov športni i8 in Fordov enolitrski trivaljni turbobencinski motor, ki je še edini med vsemi tudi dobil trikratni zaporedni naslov.

Sicer pa je Ferrari osvojil tudi prvo mesto v kategoriji novi motorji, kjer se je na prvo mesto uvrstil njihov 12-valjnik, pa tudi v kategoriji najbolj zmogljivih motorjev ter v kategoriji motorjev med 3 in 4 litri delovne prostornine z že omenjenim 3,9-litrskim V8 turbom.

Že četrtič zapored je v razredu motorjev z manj kot litrsko prostornino zmagal Volkswagnov trivaljnik 1.0 TSI in tako vsaj malo omilil Volkswagnove težave, ki sicer slišijo na ime 'Dieselgate'.

V razredih zelenih in električnih motorjev je dva naslova dobil Teslin elektromotor iz modelov S, X in 3.

Vodstvo žirije iz britanske izdajateljske hiše UKI Media & Events je naslove predstavilo ob odprtju tehnološkega sejma avtomobilske industrije in dobaviteljev v začetku junija v nemškem Stuttgartu. V žiriji sodeluje 69 žirantov, avtomobilističnih novinarjev iz 33 držav z vsega sveta, med njimi tudi član našega uredništva Tomaž Porekar.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"