Ferrari SP38 nov unikat oddelka za posebna naročila

25. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil se oblikovno naslanja na dva legendarna modela iz osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja, F40 in 308.

Avtomobilski navdušenci, pa tudi tisti, ki o avtomobilih vedo nekoliko manj, se bodo po večini z zanimanjem obrnili, ko se bo na ulici mimo njih pripeljal kak Ferrari. Njihovi vozniki bodo v tistem trenutku deležni številnih občudujočih – in zavistnih – pogledov, redki in prestižni avtomobili pa bodo na parkiriščih hitro obkroženi z nekaj radovedneži, ki bodo pregledovali italijansko mojstrovino.

A naj si bo vsak Ferrari ekskluziven že sam po sebi, to za nekatere posameznike z debelejšimi denarnicami ter zneski na bančnih računih v dolžini davčne številke vseeno ni dovolj. Vsake toliko se zato zgodi, da pri Ferrariju dobijo naročilo za izdelavo posebnega (unikatnega) avtomobila. Zadnji v vrsti teh je iz Modene zapeljal ta teden, sliši pa na ime Ferrari SP38.

Znana osnova z novo preobleko

Čeprav na prvi pogled to ni razvidno, avtomobil temelji na obstoječem modelu 488 GTB. Pod pokrovom motorja tik za voznikovim hrbtom bo tako rohnel 3,9-litrski motor V8, podprt z dvema turbo puhaloma in skupno močjo 670 'konjev' (491 kilovatov). Najvišja hitrost v 'osnovnem' avtomobilu – pri SP38 pretiranih razlik ni pričakovati – tako znaša 330 kilometrov na uro, do prve 'stotice' pa pospeši v le treh sekundah.

Podobnost z darovalcem pa se pri SP38 konča pri zunanji podobi avtomobila. Ta se namreč zgleduje po nekaterih bistveno starejših modelih znamke. Kot so dejali pri Ferrariju, so zgled za sprednji del, na katerem prevladuje črna maska vozila, povzeli po modelu 308, medtem ko pokrov motorja – čeprav izdelan iz ogljikovih vlaken – zaradi prezračevalnih rež spominja na tistega iz modela F40. Da bi v celoti zabrisali poreklo SP38, so z boka odstranili celo velike odprtine za zajem zraka v motor.

Ferrari je do zdaj postregel le s petimi (sicer nazornimi) fotografijami zunanjosti, že jutri, 26. maja, pa bo avtomobil v sklopu dogodka Concorso d’Eleganza pri Villi d'Este postavljen na ogled javnosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"