Video: Fiat 500X se vrača v prihodnost

28. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

V sklopu promocijske kampanije za prenovljen avtomobil so pri Fiatu po zgledu legendarnega filma ustvarili zanimiv in zabaven oglasni spot.

Fiat 500X je na trg zapeljal leta 2016, od takrat pa kljub nekoliko višji ceni (kar smo ugotovili tudi na našem testu) velja za enega najbolje prodajanih mestnih križancev v Evropi. Fiat se trudi, da bi pri tem tudi ostalo, in eden izmed načinov je tudi redno osveževanje avtomobila. Čeprav je na trgu šele dve letu, je namreč 500X v teh dneh že prejel svoj prvi 'facelift', medgeneracijsko pomladitev. Ali posodobitev, če tako želite. Večino novosti se navsezadnje skriva pod kožo.

Zunanja podoba je pravzaprav dobila posodobitev le na štirih mestih. Ne glede na tip opreme bodo vsi Fiat 500X po novem opremljeni z novimi LED-žarometi, tako zadaj kot spredaj, kjer bodo tako ponujali do 20 odstotkov boljšo svetilnost kot dosedanji ksenonski žarometi. Poleg tega pa bo izvedba Urban prejela še prenovljena prednji ter zadnji odbijač, na različicah Cross in Urban cross pa bo mogoče opaziti novo zaščitno ploščo podvozja. Ta bo še nekoliko bolj do izraza prišla pri modelu Cross, ki še naprej ostaja opremljen s štirikolesnim pogonom. Nekaterih sprememb, kot je nov volanski obroč in pa nove grafike prikazovalnikov hitrosti, je bila deležna tudi notranjost vozila.

Največ posodobitev na motornem področju

Če so bili pri Fiatu nekoliko bolj zadržani pri spremembah zunanjosti, pa so se zato toliko bolj posvetili posodabljanju motorne ponudbe. Ta je zdaj sestavljena iz nabora tri- in štirivaljnih dizlov ter bencinskih motorjev. Prav zadnji so bili deležni največjih nadgradenj, zaradi katerih bodo tako ob 20 odstotkov manjši količini hrupa kot pri dizlih ponujali 20 odstotkov boljšo porabo goriva kot do zdaj. Ponuda bo tako sestavljen iz 1,6-litrskega trivaljnega motorja z močjo 110 'konjev' (81 kilovatov), litrskega prisilno polnjenega trivaljnika s 120 'konji' (88 kilovati) in pa 1,3-litrskega turbo motorja s štirimi valji ter močjo 130 'konjev' (96 kilovatov). Na dizelski strani večjih sprememb z izjemo uvedbe sistema za selektivno katalitično redukcijo pri vseh treh motorjih ni.

Še največ sprememb avtomobil tako prinaša na področju asistenčnih tehnologij. 500X bo tako po novem med drugim sposoben prepoznavati omejitve hitrosti in jim prilagajati hitrost, samodejno bo prilagajal svetlobni snop, s pomočjo tipal za meglo in dež bo samostojno prižigal meglenke in brisalnike, opremljen pa bo tudi s sistemom za samodejno zaviranje v sili. Posodobljen je tudi informativno-razvedrilni sistem, ki bo podpiral tako uporabo pametnih telefonov tako z operacijskim sistemom OSX kakor tudi Android.

Skupaj s predstavitvijo novinca pa so pri Fiatu posneli tudi nov oglas, ki sledi lanskoletnemu ob 60. obletnici modela 500. V novem oglasu se ustvarjalci spogledujejo s filmskim svetom, konkretno s trilogijo Vrnitev v prihodnost, s čimer so želeli še nekoliko bolj poudariti vez med znamko in filmskim svetom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja