Fiat iz proizvodnje umaknil dizelsko Pando

12. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Iz ponudbe pa naj bi kmalu izginil tudi dizelski Fiat 500.

Fiat že nekaj časa velja za enega izmed proizvajalcev osebnih vozil z najmanjšim deležem škodljivih izpustov na trgu. To je ne nazadnje tudi povsem pričakovano, saj večino prodajne ponudbe predstavljajo manjši modeli, kot sta Fiat 500 in Panda, tudi sicer so se že pred časom bolj kot ne omejili na proizvodnjo manjših avtomobilov. Kot kaže, pa bodo njihovi avtomobili od zdaj še nekoliko čistejši.

Po poročanju avtomobilskega portala Automotive News Europe naj bi namreč pri Fiatu iz ponudbe umaknili dizelsko različico modela Panda. Do zdaj je Fiat v omenjeni avtomobil vgrajeval 1,3-litrske dizelske motorje, za proizvodnjo katerih je skrbela tovarna na Poljskem. Umik proizvodnje bo hkrati pomenil začetek uresničevanja načrta pokojnega Sergia Marchionneja, po katerem na bi znotraj koncerna do konca leta 2021 v celoti prenehali proizvodnjo dizelskih motorjev.

Odhaja tudi dizelski Fiat 500

Velikih sprememb pri prodaji Pande v prihodnosti sicer ne bo. Kot kažejo prodajne statistike, je namreč Fiat do konca avgusta letos izdelal dobrih 111.000 primerkov Pande, le 15 odstotkov oziroma 17.159 vozil, ki sicer večino kupcev najdejo na domačem trgu, pa je bilo opremljenih z dizelskimi motorji.

Kmalu za dizelsko Pando pa naj bi se s trga novih avtomobilov umaknil tudi dizelski Fiat 500. Malček, ki je sicer izdelan na enaki osnovi kot Panda, ob tem pa uporablja enak dizelski motor, je namreč s tovrstno motorizacijo v prvih osmih mesecih leta za nakup navdušil le štiri odstotke vseh kupcev modela 500. Model sicer na določenih trgih še ostaja v ponudbi, pri čemer pa gre le za praznjenje zalog, medtem ko novih vozil z dizelskimi motorji Fiat ne bo več dobavljal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja