Flota 100 električnih Hyundai Ioniqov za 'car sharing'

6. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Vozila na poti bodo opremljena s polnilnim sistemom preko katerega bo moč z elektriko napolniti tudi druge avtomobile.

Hyundai je v Evropi, natančneje v Amsterdamu začel s svojim prvim projektom 'car sharinga', souporabe avtomobilov. V ta namen je javnosti na uporabo ponudil kar 100 električno gnanih Ioniqov. Gre sicer za njihov prvi električni avtomobil (na voljo je sicer tudi kot priključni hibrid in z napajanjem preko gorivnih celic), pri čemer pa Hyundai v prihodnjih treh letih načrtuje, da bodo na trg poslali skupno 15 različnih modelov električnih avtomobilov.

Izbira Nizozemske za predstavitev sheme souporabe avtomobilov pa nikakor ni naključna. Po besedah Hyundaija je zaradi relativno nizkih hitrosti prometa in večinoma ravne pokrajine idealna, saj omogoča dolg doseg avtomobilov. Ta naj bi v realnosti znašal 280 kilometrov, s čimer naj bi bile iz Amsterdama, kjer bodo avtomobili stacionirani, mogoče krožne poti v praktično vsa pomembnejša mesta. 280 kilometrov naj bi bil sicer največji doseg kateregakoli avtomobila, ki je v Evropi na voljo preko javne souporabe. Po končani uporabi bo avtomobil sicer v vsakem primeru potrebno vrniti na izhodiščno mesto.

Uporaba za 0,25 evrov na minuto

Drugi razlog, zakaj je Nizozemska primerna izbira za uporabo električnih avtomobilov je dobro razvejana mreža polnilnic za električne avtomobile, teh je po celotni državi na voljo kar 2.200. Kljub temu pa bodo Ioniqi, namenjeni za javno souporabe, opremljeni z mobilnimi polnilnicami. Tako imenovan 'vehicle-to-vehicle' sistem polnjenja v obliki prenosnega polnilnika z močjo 22 kilovatov bo omogočal polnjenje vozil – tudi drugih – kar na poti.

Za uporabo električnega vozila je Hyundai postavil ceno 0,25€ na minuto, interesenti pa se morajo pred prvo uporabo registrirati na njihovi spletni strani, ali pa preko aplikacije, ki si jo naložijo na pametne telefone. Preko aplikacije nato javijo svoje osebne podatke, način plačila za uporabo in pa kopijo vozniškega dovoljenja. Ko so enkrat registrirani v sistem, lahko preko taiste aplikacije dostopajo še do zemljevida s prikazom lokacij prostih vozil.

Jure Šujica

Foto: Hyundai

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol