Ford Focus RS: prvič s 4x4

23. 10. 2015
Deli

Ford je svojo doslej najhitrejšo različico Focusa RS predstavil septembra na avtomobilski razstavi v Frankfurtu, ljubitelji posebne znamke RS pa so se odzvali zelo hitro.

Samo v Veliki Britaniji, zibelki RS, so v dobrem mesecu po najavi že sprejeli 1.500 naročil (s predplačili), pri čemer se je 500 kupcev za avtomobil odločilo, še preden so sploh vedeli za ceno. Ford je zdaj cene tudi že objavil in hkrati najavil, da bodo prvi kupci svoje avtomobile začeli prejemati prihodnjo pomlad. V Veliki Britaniji hoče Ford za Focus RS 28.940 funtov, v Nemčiji pa je maloprodajna cena 39.000 evrov.

Focus RS bo prvič imel tudi štirikolesni pogon, za primerno moč pa bo poskrbel 2,3-litrski štirivaljnik z oznako EcoBoost, ki so ga pri Fordu prvič predstavili v novem Mustangu. V Focusu RS bo imel za 10 odstotkov večjo moč, ta bo 350 'konj'. Opremljen sicer z ročnim menjalnikom pa bo RS imel tudi poseben sistem za 'lounch control', torej optimalno speljevanje in pospeševanje. Elektronika bo voznika tudi opozarjala na doseganje optimalnih vrtljajev za prestavljanje v višje prestave. Novi RS naj bi do 100 km/h pospešil v 4,7 sekunde.

Tretji rod Focusa RS (prva dva leta 2002 in 2009) bo na voljo po vsem svetu, tudi v ZDA. Izdelovali ga bodo na montažnem traku, kjer izdelujejo tudi vse ostale Focuse za Evropo, v Saarlouisu v zahodni Nemčiji.

Zgodbo o konstrukciji in preskušanju novega Focusa RS si lahko v nadaljevanjih ogledate na YouTubovem kanalu. (TP)