Ford in Domino’s skupaj v projekt avtonomne dostave pic

24. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Z vozili znamke Ford naj bi po Združenih državah testirali sistem razvažanja pic z vozili brez voznika.

Pred mesecem dni nam je Ford v Londonu na lastni konferenci City of tomorrow s pomočjo virtualne realnosti predstavil sistem avtonomne dostave živil in drugih izdelkov iz trgovine do naših vrat. Sistem v predstavitvi je zajemal tudi robota-drona, ki bi paket lahko dostavil neposredno na balkon stanovanja.

Čeprav je projekt izgledal zanimivo, pa je vseeno deloval še precej nerealno, oddaljeno. Ampak Ford, kot kaže, misli resno. Iz Združenih držav Amerike namreč prihaja novica, da je skupaj s podjetjem Domino's, znanim dostavljalcem pic sklenil sodelovanje, v sklopu katerega bodo preizkušali sistem dostave pic z avtonomnimi avtomobili. V prvem planu jih bo najbolj zanimala zanesljivost sistema, hkrati pa bodo preverjali tudi odziv strank, ko jim bo pico dostavil avtomobil brez voznika.

Sprva vseeno ne popolnoma avtonomno

Patrick Doyle, prvi mož Domina je ob tem dejal: »Kot strokovnjaki za dostavo z velikim zanimanjem spremljamo razvoj avtonomnih avtomobil in verjamemo, da transport ta trenutek doživlja velike spremembe«. Ob tem izraža zadovoljstvo nad dejstvom, da so kot podjetje vodilni v implementaciji novih tehnologij, hkrati pa je tudi ponosen, da lahko sodelujejo v preučevanju vplivov dostave (pic) z avtonomnimi vozili. Dejal pa je tudi, da je to le prvi korak v sodelovanju s Fordom.

Ford sicer izdelavo prvih serijskih avtonomnih avtomobilov načrtuje že leta 2021, zato v tem sodeluje še z več drugimi podjetji, za katere pripravlja različne poslovne predloge, znotraj katerih bi jim ponudil avtonomne avtomobile. V sodelovanju s Dominom bo v naslednjih tednih izbral več naključnih strank v mestu Ann Harbour, katerim bo z avtonomnim Ford Fusionom (pri nas poznanim pod imenom Mondeo) s hibridnim pogonom dostavil pice. Vozilo bo sicer na začetku opravljal Fordov inženir, bodo pa stranke dostavo lahko spremljale preko navigacijskega sistema, preko tekstovnega sporočila pa bodo nato prejele navodila za prevzem paketa.

Jure Šujica

Foto: Ford

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja