Ford in Volkswagen poglabljata sodelovanje

27. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Kaj se skriva v napovedi povezovanja med znamkama, bo jasno že kmalu.

Da Fordu v Evropi že nekaj časa ne gre najbolje, je znano, zaradi tega pa znamka pospešeno išče rešitve za prihodnost. Pojavljajo se številni predlogi, kako naprej, a so podrobnosti o tem le malo znane. Se pa prvi načrti za prihodnost razkrivajo in eden izmed njih je večje povezovanje ameriške znamke s trenutno največjim avtomobilskim koncernom na svetu, Volkswagnom. Podjetji sicer sodelujeta nekaj časa, sodelovanje pa naj bi se v prihodnje poglobilo.

Podjetji naj bi sodelovali na področju razvoja dragih tehnologij in manjših avtomobilov, pri čemer podrobnosti še niso jasne. »Imamo zelo široke ideje o tem, kako lahko drug drugemu pomagamo na različnih svetovnih trgih. Sodelovanje ni nikakor omejeno, ne geografsko ne tehnološko, prav tako tudi ne v smislu produktnega pozicioniranja,« je v intervjuju za Bloomberg dejal Bob Shanks, Fordov glavni bančnik.

Volkswagen in Ford sta popoln par

Ford sicer zadnje čase preživlja turbulentne čase. Medtem ko prodaja poltovornjakov in velikih križancev – pa tudi vozil znamke Lincoln – v ZDA cveti, je prodaja manjših modelov slaba, zaradi česar so se pojavljale govorice o ukinitvi nekaterih modelov. Prav tako je prodaja slaba v Evropi, saj naj bi proizvajalec med letoma 2019 in 2021 izgubil 3,6 milijarde dolarjev (dobre tri milijarde evrov), največ izmed vseh avtomobilskih proizvajalcev na trgu. Izgube že lep čas beleži tudi v Južni Ameriki. Hkrati ima Ford na področju elektrifikacije za konkurenco že zelo velik zaostanek v razvoju, alternative električnim avtomobilom in hibridov pa vsaj za zdaj še nimajo.

Ford je sicer trenutno v procesu 11 milijard dolarjev (9,6 milijarde evrov) vrednega prestrukturiranja podjetja, rezultati in poteze, ki naj bi jih potegnili v sklopu procesa, pa bodo znani v prihodnjih tednih. A kot vse kaže, nameravajo vse bolj sodelovati z različnimi blagovnimi znamkami; poleg Volkswagna se omenja indijska Mahindra. »Živimo v času, ko je prihodnost slabo določena, saj jo moramo še ustvariti, podjetja pa bodo morala med seboj še bolj sodelovati. S Volkswagnom imamo skupno zgodovino in sodelujemo dobro. In če pogledate naše in njihove prednosti ter slabosti, je jasno, da smo popoln par,« je še dejal Shanks.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja