Ford predstavil čepico, ki preprečuje voznikom, da bi zaspali za volanom

28. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli
Ford predstavil čepico, ki preprečuje voznikom, da bi zaspali za volanom (foto: Ford)
Ford

Zaspanemu vozniku bo naenkrat posvetila v glavo, ga zatresla in predvajala sila neprijeten zvok.

Avtomobilski proizvajalci že nekaj let z najrazličnejšimi tehnologijami poskušajo preprečiti voznikom, da bi zaspali za volanom – od indikatorjev na zaslonu armaturne plošče do sedežev, ki se zatresejo ob nenamerni menjavi voznega pasu in tako naprej. Ford pa se je v boju za večjo varnost voznikov težkih tovornih vozil težave lotil na popolnoma drugačen način: z izdelavo 'tovornjakarske' čepice s ščitnikom, poimenovano Safe Cap.

Morda niste vedeli, toda Ford ravno letos praznuje 60 let proizvodnje težkih tovornjakov. Teh sicer na naših cestah ni, so pa zato veliko bolj pogosti na cestah v Braziliji in ravno situacija v tej južnoameriški državi je Fordove strokovnjake za varnost spodbudila k iskanju rešitev perečega problema. Statistika namreč kaže, da je kar 11 odstotkov voznikov tovornjakov, ki na leto prevozijo vsaj 100.000 kilometrov, v zadnjih dveh letih doživelo prometno nesrečo.

Prvi sistem, ki ga lahko oblečemo

Čepica, ki so jo izdelali, se na prvi pogled ne razlikuje kaj dosti od podobnih izdelkov, ki jih lahko kupimo na vsaki stojnici ali v trgovini, dejansko pa ima na strani vgrajene senzorje za zaznavo gibanja voznikove glave in mikroprocesor za obdelavo podatkov. V primeru, da ugotovi padanje voznikove pozornosti in koncentracije, ga na to opozori z vgrajeno lučjo, hkrati pa se kapa začne tresti in oddajati moteč zvok, s katerim naj bi uspešno prebudila spečega voznika.

Lyle Watters, predsednik Fordovega oddelka za Južno Ameriko ob tem z zadovoljstvom dodaja, da je Ford kot prvi avtomobilski proizvajalec na trg poslal izdelek za preprečevanje nesreč, ki ga dejansko lahko oblečemo. »Na ta način bomo le še okrepili našo zavezo k uvajanju tehnologije, ne le v kabine avtomobilov, pač pa tudi v stvari, ki že tako lajšajo voznikovo delo«.

Čepica je sicer še vedno v razvojni fazi, a pri Fordu pričakujejo, da jo bodo kmalu lahko ponudili prvim strankam.

Jure Šujica
Foto: Ford

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"