Ford predstavil sistem samodejnega parkiranja brez voznika

14. 10. 2013
Deli

Prototip sistema, ki parkira avtomobil brez asistence voznika, je že skoraj popoln.

V vedno bolj naprednem razvoju avtonomije avtomobilskih sistemov, je evropski oddelek podjetja Ford prikazal tehnologijo za samodejno parkiranje, ki bo morda uporabljena že v bližnji prihodnosti. Gre za nadgradnjo že obstoječega parkirnega pomočnika Active Park Assist, ki je del mnogih fordovih konjičkov. 

Active Park Assist sicer pomaga le pri paralelnem parkiranju, kjer voznik uravnava zgolj stopnjo moči, zavore in prestave. Novi sistem pa bo sam upravljal čisto vse: krmiljenje, zavore, moč in menjavo prestav, s ciljem, da se avtomobil samostojno parkira na izbrano parkirno mesto. 

Ford Focus samodejno parkiranje

Voznik le pritisne na gumb, da avtomobil prične iskati ustrezen parkirni prostor. Takrat lahko vozite s hitrostjo do največ 28km/h. Ko avtomobil zazna, da je nek prostor dovolj velik za parkiranje, voznik pritisne naslednji gumb - v tem trenutku lahko voznik sedi v avtomobilu ali pa avtomobil zapusti in gumb pritisne na daljincu - in avtomobil se parkira sam.

Fordov novi sistem samodejnega parkiranja

Senzorji omogočajo, da med parkiranjem avtomobil sproti zaznava ovire, vključujoč pešče in kolesarje, ki jih še dodatno opozarja na svojo prisotnost in namen, pri tem pa prilagaja krmiljenje. Sistem je trenutno še v prototip fazi, spodnji video pa že demonstrira prikaz v CGI različici in poskusom v živo. Videti je impresivno.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"