Ford predstavlja rešitev za preprečevanje vožnje v napačno smer na avtocesti

8. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Nova tehnologija bo sprva na voljo v prihajajočem Focusu, žal pa bo še vedno vse ostalo 'le' pri opozorilih.

Vožnja v napačno smer na avtocesti je eden izmed problemov tudi v Sloveniji. V preteklosti se je zaradi tovrstnih dogodkov zgodilo več hujših prometnih nesreč, zato so se pojavljali predlogi, kako bi vožnjo v napačno smer preprečili. Med temi so bile različne fizične ovire, kot so zapornice in celo tako imenovani stingerji, ki prebodejo avtomobilske pnevmatike in s tem preprečijo nadaljnjo vožnjo, a učinkovitega sistema še ni.

Se pa s problematiko vožnje po avtocesti v napačno smer ne ukvarjajo le pristojni organi, ampak tudi avtomobilski proizvajalci. Ne nazadnje je enega izmed prvih tovrstnih sistemov že leta 2012 predstavil Continental. Eno izmed novosti na tem področju zdaj predstavlja Ford, gre pa za sistem s preprostim imenom Wrong Way Alert (opozorilo za vožnjo v napačno smer).

Če vseeno zapeljete v napačno smer, čim prej ustavite vozilo na varnem mestu

Ford je bil v svetu avtomobilizma eden izmed prvih proizvajalcev, ki je svoje avtomobile začel opremljati s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov. Ta sistem je zdaj nadgradil s funkcijo, ki prepoznava uvoze na avtocesto. Ti so namreč po Evropi in tudi pri nas označeni s prometnim znakom za prepovedan promet v eno smer. Ko sistem zazna, da je voznik zapeljal na avtocesto v napačno smer, mu avtomobil na zaslonu na armaturi izriše simbol omenjenega prometnega znaka, poleg tega se na zaslonu izpiše sporočilo 'preverite smer vožnje'.

Sistem, ki sicer lahko ne opozori na vožnjo v napačno smer, ne more pa te tudi preprečiti, bo sicer najprej na voljo v Avstriji, Nemčiji in Švici, prvi avtomobil, ki ga bo deležen, pa bo prihajajoča četrta generacija modela Ford Focus. Če vseeno zapeljete na avtocesto, pa pri Fordu – tako kot tudi naši pristojni organi – svetujejo, da vklopite vse štiri smerne utripalke, zapeljete na odstavni pas in pokličete policijo, ki bo ustrezno zavarovala vozilo in kraj dogodka, pri čemer pa v nobenem primeru ne poskušajte obrniti avtomobila v pravo smer vožnje. Kazen za omenjen prekršek znaša 500 evrov in pet kazenskih točk, kar je nedvomno zanemarljivo v primerjavi s posledicami, ki jih takšno ravnanje lahko pusti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja