Video: Ford S-Max in Mondeo za prihodnjo rabo

28. 8. 2013
Deli

Ford bo na frankfurtski avtomobilski razstavi predstavil študiji, ki sta napoved dveh novih serijskih avtomobilov, ta bosta na voljo od leta 2015.

Zanimivejša in bolj sveža od obeh je S-Max, ki predstavlja naslednji rod tega avtomobila, kot so si ga zamislili oblikovalci. Še bolj naj bi bil usmerjen v individualistično rabo, z njim pa hočejo tekmovati predvsem z nemškimi premijskimi znamkami, ki takšnega ali podobnega avtomobila nimajo v svoji ponudbi in ga tudi ne razvijajo.

Študija S-Max predstavlja številne nove tehnološke rešitve, od Fordovega sistema SYNC, povezanega z drugim z nazivom MyFord Touch, s tipali v sedežih in dodatki bodo lahko nadzorovali tudi utrip potnikov in voznika ter njihovo stanje sladkorja v krvi, če so ti sladkorni bolniki, uporabljali bodo lahko povezavo med avtomobili (car-to-car), povsem novo različico pomoči za parkiranje pa tudi sredinski zaslon, ki bo imel dve sliki, eno za voznika in drugo za sopotnika, pri čemer bo možno tudi dvojno upravljanje na dotik. V novem S-Maxu je Ford tudi prvič predstavil novi 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost.

Druga študija je nadaljevanje predstavitve novega Mondea, ki bo imel tudi luksuzno izvedenko, pri kateri bodo fordovci lastnikom ponujali dodatne storitve, ki so jih bili sicer do zdaj kupci deležni le pri prestižnih znamkah. Ta študija se imenuje Vignale, po italijanskem oblikovalcu in predelovalcu avtomobilov, ki ga je Ford prevzel že pred nekaj desetletji in na to ime skoraj pozabil.

Ford mora z začetkom serijske izdelave obeh večjih avtomobilov, ki ju predstavlja kot študiji, počakati še leto dni, ker bodo v okviru prestrukturiranja celotne mreže evropskih tovarn konec prihodnjega leta opustili tovarno v belgijskem Genku, kjer so do zdaj izdelovali S-Maxa, Galaxyja in Mondea. Njihove naslednike bodo od začetka 2015 izdelovali v španski Valencii.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja