Ford z rešitvami iz avtomobilske proizvodnje v boj proti raku

16. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Ford bolnišnici v Kölnu pomaga optimizirati postopke zdravljenja raka, ta pa mu pomaga pri razvoju umetne inteligence za avtonomne avtomobile.

Na prvi pogled avtomobilska industrija in bolnišnice nimajo kaj dosti skupnega, kar je bilo do nedavnega tudi res. Te meje pa je sedaj začel brisati avtomobilski proizvajalec Ford, ki ima po svetu več avtomobilskih tovarn, ena od njih pa se nahaja tudi v nemškem mestu Köln in ravno tu je zaposlen vodja oddelka za nadzor kakovosti v proizvodnji, Mike Butler, ki je pred nekaj leti zbolel za rakom na črevesju.

Med zdravljenjem v tamkajšnji bolnišnici, specializirani za zdravljenje rakavih obolenj pa je Butler prišel na idejo, kako bi z znanjem iz avtomobilske proizvodnje lahko izboljšal proces zdravljenja v bolnišnici. »Pet let sem sem preživel na terapijah v bolnišnici in razmišljal, kako bi pomagal pacientom,« je dejal Butler, čigar rak na črevesju je bil uspešno odstranjen, »nato pa je kot razsvetljenje prišlo spoznanje, da lahko veliko sistemov, ki zagotavljajo tekoče delovanje proizvodnje prenesemo v bolnišnico.«

Sodelovanje se je pravzaprav začelo že več let nazaj, natančneje leta 2008, ko je medicinsko osebje prvič obiskalo proizvodnjo Fordove Fieste in se seznanilo s proizvodnimi procesi v tovarni. Od takrat ekipa 10 do 15 Fordovih inženirjev redno sodeluje z bolnišničnim osebjem in pacienti s ciljem optimizacije zdravljenja. Med rešitvami, ki so jih do sedaj vpeljali v bolnišnico so obarvani hodniki, ki hkrati zmanjšujejo stres in lajšajo orientacijo po bolnišnici. V prostorih so uvedli velike zaslone za komunikacijo med pacienti in zdravstvenim osebjem, namesto trdnih sten pa so Fordovi tehniki predlagali uvedbo predelnih sten, ki jih glede na trenutne potrebe lahko prestavljajo.

Skupen razvoj umetne inteligence

Rezultati sodelovanja so do danes že opazni, saj se je v zadnjih letih delež bolnikov, ki jim v bolnišnici pomagajo, dvignil za kar 30 odstotkov. Letos tako predvidevajo da bodo v bolnišnici v Kölnu sprejeli in pomagali kar 17.000 bolnikom, zato se že pripravljajo na izgradnjo nove bolnišnice, ki naj bi jo s pomočjo Forda zgradili do leta 2019. Vrednost naložbe je ocenjena na 100 milijonov evrov.

Sodelovanje med Fordom in bolnišnico pa ni omejeno zgolj na pomoč in svetovanje Forda pri optimizaciji zdravljenja rakavih obolenj, pač pa izmenjava pomoči poteka v obeh smereh. Bolnišnica namreč pri zdravljenju bolnikov zbira velike količine informacij, ki jih mora potem znati hitro in učinkovito shranjevati ter dostopati do njih, ko je to potrebno. Ravno tovrstne veščine pa so tiste, ki jih Ford potrebuje pri razvoju sistema umetne inteligence, ki bo v prihodnosti služila za razvoj avtonomnih avtomobilov.

Jure Šujica

Foto: Ford

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"