Formula E: Da Costa je osvojil zgodovinsko prvo zmago z dirkalnikom Formule E druge generacije

16. 12. 2018
Deli

Trenutni prvak Formule E Eric Vergne je bil blizu tega, da postane prvi zmagovalec obdobja dirkalnikov Formule E druge generacije, a ga je Felix Da Costa premagal v dvoboju zadnjega kroga.

Vergne je po petem mestu na kvalifikacijah hitro prehitel Vandoorna, Buemija, Lopeza in po srboritem dvoboju tudi Da Costo in bil trdno v vodstvu, dokler ni bil zaradi prevelike regeneracije kaznovan z vožnjo skozi kazensko območje. Ekipa namreč ni imela nobene možnosti za preizkus takšnega dogodka, saj je močan dež preprečil izvedbo treninga in precej skrajšal tudi kvalifikacije.

Po Vergnovi kazni je vodstvo spet prevzel Da Costa. Prvak se je na dirko vrnil kot četrti, a je hitro prehitel Joseja Mario Lopeza in se prebil na tretje mesto za Jeromom D'Ambrosiem. Argentinec je bil kmalu izločen zaradi zloma zadnje leve obese, kar je na stezo pripeljalo tudi varnostni avtomobil. Ko se je varnostni avtomobil vrnil v bokse, se je začel štiriminutni sprint do kariraste zastave. Vergne je izkoristil preostanek načina Attack Mode, da je prehitel D'Ambrosia in zmanjšal skoraj sekundni zaostanek za Da Costo, a BMW-ju je uspelo preprečiti njegove napade v zadnjem krogu, kar je BMW-jevo tovarniško ekipo pripeljalo do prve zmage in jim prineslo tudi prvo zmago z dirkalnikom druge generacije.

Vergnejeva ekipa DS Tcheetah se je sicer na prvi dirki uvrstila na prvo mesto skupnega seštevka, saj je njihov drugi dirkač Andre Loterrer dirko končal na petem mestu. Za Audija se je sezona (znova) začela slabo, saj se je Di Grassijo uspelo uvrstiti komaj na osmo mesto, Abtu pa na deveto, potem ko sta dirko v Ad Diryahu zaradi tehničnih napak, katerih razlog je bil tudi dež, začela iz ozadja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja