Foto in video: v takšnem stanju je 'hippie van' pred preobrazbo v 'Beer Bullija'

17. 2. 2017
Deli

Avtomobili in alkohol ne sodijo skupaj. Razen, če avtomobil stoji – in je hkrati točilnica za pivo. No, to je pa že bolje.

Matej Špehar, ki se še kako dobro zaveda vpliva sodobnih družabnih medijev v današnjem času, je med kolesarjenjem po slovenski Istri dobil sila interesantno idejo. Več o tem, kako je čisto slučajno našel zapuščenega VW T1 nekje ob Dragonji, kako so ga reševali in spravili do ljubljanske delavnice CRC, boste našli na spletni strani beerbulli.si.

Mi smo se hoteli na lastne oči prepričati, v kakšnem stanju je dejansko ta VW T1 ali 'hippie van' z letnico rojstva 1961. Ko so se odprla garažna vrata, sem za par sekund že pomislil »pa saj ste že veliko naredili!«, a hip zatem sem uzrl žalosten kup rjaste pločevine. Tisti zeleni Volkswagen je ni bil bodoči 'pivski Bulli'.

Mojster klepar in mehanik Tadej Korošec, ki bo šef oživitve ubogega hipija, pravi, da je nekaj delov vseeno uporabnih za obnovo: »Zadnja vrata, zadnji bok, morda celo streha, armaturna plošča, nekaj nosilnih elementov motorja in še nekaj delov bo povsem uporabnih,« je povedal Tadej, ki je ravno pred nekaj minutami v svoji delavnici v življenje obudil BMW-jev dirkalnik za drift. "Dobra stvar pri modelih T1 je ta, da vse lahko dobiš. Še izbiram lahko ali bom vzel nemško, brazilsko ali ameriško kvaliteto. Veliko delov pa bomo lahko naredili tudi v delavnici," je dejal Tadej in pokazal vse stroje.

Kje je pa motor? »Ni ga. Notri bomo dali motor iz Hrošča s 150 'konji',« je razlagal Tadej, ko ga je prekinil Matej: »A nisi rekel 120?« Tadej se je samo nasmehnil. Njegova ideja je, da bo avto kljub temu, da bo v mirovanju namenjen predvsem točenju piva, povsem vozen in ne le to: »Če se bomo odločili odpeljati na Oktoberfest, se morata dva potnika do tja pripeljati spočita in brez tehničnih težav. Avto bo narejen tako, kot je treba.«

Kampanija za zbiranje denarja 'Adrifund Crowdfunding' je sicer stekla ta teden in če bo uspešna, bo Beer Bulli stregel pivo že letošnje poletje.

In zakaj ne bi kupil že voznega Transporterja, morda malo novejšega, za desetkrat manj denarja?

»Nima zgodbe,« je bil kratek Matej.

E, to je pa res. Prihodnjič se javimo, ko bo Beerbulli vozen!

tekst in foto: Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja