Frankfurt 2013: Mercedes S Coupe

11. 9. 2013
Deli

Prejšnja generacija se je imenovala CL in njen zadek je bil zelo podoben zadku povsem novega razreda S.

A novi CL bo imel povsem drugačno obliko in novo ime: namesto CL se bo imenoval kupe razreda S. Konceptni kupe Razred S, ki so ga Mercedesovci razkrili v Frankfurtu, seveda ni popolnoma tak, kot bo serijski (še posebej v notranjosti), a vseeno dovolj jasno pokaže, da si bo nos delil z limuzino razreda S, zadek pa bo povsem samosvoj. Notranjost je seveda popolnoma konceptna, a oba velika LCD zaslona (eden od njiju za merilnike) bosta ostala tudi v serijskem avtomobilu, tako kot v limuzini razreda S.

Novi konceptni kupe razreda S je za tri centimetre krajši od CL, a je od njega precej širši. S skoraj trimetrsko medosno razdaljo (natančneje: 2.945 milimetrov) in 505 centimetri skupne dolžine novi kupe zaseda sam vrh Mercedesove prestižne ponudbe.

Konceptni kupe poganja 4,6-litrski biturbo osemvaljnik s 455 'konji' in kar 700 njutnmetri navora, gnan pa je seveda zadaj. Opremljen je s tehnologijo "Intelligent Drive", ki skrbi za varno in udobno vožnjo. Stereo kamera tako nadzoruje področje do 50 metrov pred avtomobilom in s pomočjo sistema 6DVision izdela tridimenzionalno sliko dogajanja okoli avtomobila v tem območju ter zaznava predmete in premike do 500 metrov daleč. Hkrati zaznava neravnine na cesti in jim prilagaja zračno podvozje. Skupaj z radarskimi in ultrazvočnimi senzorji avto tako popolnoma nadzoruje dogajanje okoli sebe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja