Frankfurt: Jaguar Land Rover se elektrificira - do 2020 nič več bencina, napovedujejo

13. 9. 2017
Deli

Pri Jaguarju Land Roverju napovedujejo, da bodo do leta 2020 elektrificirali vse svoje modele, kar se je videlo tudi v Frankfurtu.

Prvi model nove usmeritve je novi popolnoma električni I-Pace, ki bo naprodaj prihodnje leto. Še bolj futuristična je študija kupeja s sedežno razporeditvijo 2+1 Future-Type, ki so jo razkrili v Frankfurtu. Gre za popolnoma avtonomni avtomobil, ki bo na voljo v okviru delitvene sheme. Središče koncepta je volan Sayer, v katerem se bo skrivalo njegovo digitalno srce. Voznik ga bo lahko prenašal iz avta v avto in z njim vse svoje nastavitve, cilje navigacije in zgodovino potovanj, upravljal pa ga bo lahko tudi s pomočjo govora.

Jaguar je predstavil tudi E-Pace, ki se v njegovi modelni liniji uvršča pod F-Pace in bo tudi eden najbolj povezanih avtomobilov v razredu, saj bo potnikom na voljo pet priključkov USB in brezžična internetna dostopna točka za osem mobilnih naprav. Voznik si bo lahko pomagal tudi z novim projekcijskim zaslonom s tehnologijo 'Thin-Film Transistor' (TFT), ki omogča projekcijo do 66 odstotkov več podatkov. Varnostna in infozabavna oprema je seveda izčrpna.

Na razstavnem prostoru Jaguarja Land Roverja je izstopal tudi Land Rover Discovery SVX, ki so mu namenili 5-litrski turbobencinski motor V8 z največjo močjo 525 'konjev' in navorom 625 njutonmetrov. Je tudi prvi predstavnik podjetja Jaguar Land Rover, ki so ga opremili z aktivnim hidravličnim sistemom za nadzor nad nagibanjem, ki izboljšuje nadzor nad karoserijo in terenske sposobnosti avtomobila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja