Geely pred nakupom največjega deleža v Daimlerju?

6. 2. 2018
Deli
Geely pred nakupom največjega deleža v Daimlerju? (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Geely je trenutno eno izmed najhitreje rastočih podjetij v avtomobilski industriji (lani je kocern povečal prodajo za 42 odstotkov v primerjavi z letom poprej), ni pa to prvi poskus nakupa lastniškega deleža v nemškem podjetju.

Kitajski avtomobilski gigant Geely očitno želi še naprej širiti svoj vpliv v Evropi. Po nakupu švedskega podjetja Volvo leta 2010, britanskega podjetja za izdelavo znamenitih londonskih taksijev The London Taxi Company leta 2012 in proizvajalca športnih avtomobilov Lotus leta 2016, naj bi imeli namreč na vidiku novo tarčo, nemško podjetje Daimler, sicer lastnika znamk Mercedes Benz in Smart.

Informacije o zanimanju za nakup, ki je prvi objavil nemški časnik Bild am Sonntag sicer ni potrdila še nobena izmed vpletenih strani. Znano pa je, da se je Geely v preteklosti že zanimal za nakup med tremi in petimi odstotki nemškega avtomobilskega podjetja, ki pa je zaradi prenizke ponujene cene takrat morebiten nakup zavrnilo, hkrati pa Kitajcem dejalo, da se lahko odločijo za nakup na prostem trgu.

Tokrat pa naj bi se Geely zanimal za še nekoliko večji delež. Le ta naj bi presegal 6,8 odstotka, kolikor znaša delež družbe Kuwait Investment Authority, sicer največjega deležnika v lastniški strukturi Daimlerja. V lastniški strukturi podjetja sicer trenutno 70,4 odstotka podjetja v lasti različnih institucij (med njimi je s 3,1-odstotnim deležem tudi koncern Renault-Nissan-Mitsubishi), 19,7 odstotka pa je v lasti privatnih investitorjev.

Jure Šujica
Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja