Generalni direktor Audija osumljenec v zadevi Dieselgate

12. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli
Generalni direktor Audija osumljenec v zadevi Dieselgate (foto: Audi)
Audi

Rupert Stadler naj bi bil osumljen prevare in ponarejanja dokumentov, povezanih s prodajo dizlov v Evropi.

Medtem ko se zgodba o škodljivih izpustih pri Damlerju zaključuje, pa to še zdaleč ne velja za koncern Volkswagen, saj so nemški preiskovalci v zvezi z afero Dieselgate zdaj pod drobnogled vzeli še prvega človeka znamke Audi, generalnega direktorja Ruperta Stadlerja. Ta naj bi bil obtožen prevare in navajanja lažnih podatkov, povezanih z 'umazanimi' dizelskimi motorji.

Da bo Stadler zaslišan kot ena izmed prič v zvezi s sojenjem proti Volkswagnu, je postalo znano že v petek, zdaj pa je postal tudi eden izmed dveh glavnih osumljencev po besedah preiskovalcev iz Münchna. Generalni direktor Audija naj bi namreč v sodelovanju z vodjo nabave pri podjetju Berndom Martensom prirejal dokumente, povezane s prodajo dizelskih vozil v Evropi. Pri obeh osumljencih je bila sicer včeraj že opravljena hišna preiskava.

Pod drobnogledom kar 20 posameznikov

Audi je sicer najbolj dobičkonosna znamka koncerna Volkswagen, novica o zaslišanju Stadlerja pa je za vodstvo koncerna še posebej neprijetna, saj je pred le slabima dvema mesecema postal vodja prodaje celotnega Volkswagna, ki celotne zadeve ne želi komentirati. Pri Audiju medtem sporočajo, da popolnoma sodelujejo z münchenskimi oblastmi.

Skupno naj bi bilo v preiskavo sicer udeleženih kar 20 visokih uradnikov, zaposlenih pri Audiju. Poleg Stadlerja in Martensoma naj bi tako bila v priporu še dva nekdanja zaposlena v podjetju in Giovanni Pamio, ki je bil pred tem že priča na zaslišanjih proti Volkswagnu. Audi se sicer zadnje čase spopada z novimi obtožbami na račun nedovoljenih komponent za prikrivanje dejanskih izpustov škodljivih snovi, s katerimi naj bi bilo opremljenih 60 tisoč vozil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja