GM in ameriška mornarica razvijata podvodno plovilo na gorivne celice

3. 7. 2016
Deli
GM in ameriška mornarica razvijata podvodno plovilo na gorivne celice (foto: NewspressUSA)
NewspressUSA

General Motors in ameriška mornarica sodelujeta pri razvoju majhnih podmornic brez človeške posadke, v katera bodo vgradili sisteme za pogon na vodikove gorivne celice, ki so jih sicer razvili za avtomobile.

Vodikove celice vodik z veliko energijsko gostoto namreč učinkovito pretvarjajo v električno energijo , zato lahko plovilom zagotovijo večji doseg in avtonomijo, kot če bi se njihovi elektromotorji napajali le iz baterij. Gorivne celice takšnim plovilom zagotovijo do 60 dni avtonomije.

Ameriški laboratorij za pomorske raziskave je v bazenih mornariškega raziskovalnega središča v Marylandu pred časom že opravil preskus prototipa z GM-ovimi gorivnimi celicami opremljenega podvodnega plovila in prišel do spodbudnih zaključkov. Kot je povedal predstavnik Urada za pomorske raziskave Frank Herr, so preskusi vozila v vodi pokazali, da bi gorivne celice lahko prinesle korenite spremembe na področju avtonomnih podvodnih sistemov, saj zagotavljajo zanesljivost, visoko energetsko gostoto in stroškovno učinkovitost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja