KBA bo s cest umaknila goljufive Volkswagnove dizle brez nadgradnje

16. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
KBA bo s cest umaknila goljufive Volkswagnove dizle brez nadgradnje (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Prva vozila znamk Audi in Volkswagen so že izgubila registracijo.

Afera Dieselgate dobiva nove posledice, ki pa bodo tokrat prizadele lastnike goljufivih vozil. Spletni portal Automotive News Europe namreč poroča, da je nemški zvezni urad za transport KBA napovedal, da bo s cest odstranil vse avtomobile, za katere je bil izdan vpoklic podjetij Audi in Volkswagen za nadgradnjo, ki bo preprečila čezmerno izločanje škodljivih izpustov.

Kmalu po izbruhu afere na začetku leta 2016 je namreč matično podjetje Volkswagen predstavilo rešitev oziroma programsko nadgradnjo, s katero naj bi opremili vse 1,2-, 1,6- in dvolitrske dizelske motorje, ki kljub uradni potrditvi niso dosegali standardov Euro 5. KBA je omenjeno nadgradnjo tudi uradno potrdila, ki je hkrati postala obvezna za vse sporne avtomobile, pri čemer naj bi stroške nadgradnje kril proizvajalec.

Časa za nadgradnjo je dovolj

Od začetka vpoklicev v juniju je Volkswagen posodobil programsko opremo na približno 95 odstotkov od 2,46 milijona spornih avtomobilov, kolikor jih je bilo prodanih v Nemčiji. 0,6 odstotka vozil in njihovih lastnikov pa se na drugi strani kljub večkratnim opozorilom še vedno ni odzvalo pozivu na servis. Proti njim pa bo KBA zdaj ukrepala tako, da bo na lokalnih upravnih enotah dosegla takojšen odvzem registracije, kar pomeni, da omenjenih vozil do opravljene posodobitve ne bo mogoče registrirati.

»Vpoklic spornih Volkswagnovih vozil je obvezen za vse. Avtomobile, pri katerih pomanjkljivosti ne bodo odpravljene, bi zato lahko odstranili iz prometa. Odvisno od izdaje nadgradnje ima namreč lastnik posameznega vozila leto in pol dni časa, da opravi nadgradnjo, kar je za ta postopek nedvomno dovolj,« so v uradni izjavi za omenjeno spletno stran odgovorili iz urada KBA. Ali bo temu zgledu sledila še kakšna država, za zdaj še ni znano.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"