Goodyear pripravil nove pnevmatike, narejene posebej za električne avtomobile

13. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Pnevmatike bodo predvsem občutno tišje in bolj vzdržljive v primerjavi s klasičnimi.

Avtomobilske gume v glavnem razlikujemo glede na letni čas, v katerem naj bi jih uporabljali – letne, zimske in celoletne – glede na dimenzije, hitrostni razred in, jasno, glede na to, ali so namenjene osebnim vozilom ali tovornim, avtobusom in tako naprej. Goodyear pa zdaj v ta nabor dodaja nov tip pnevmatik, namenjen posebej električnim avtomobilom. Svojo novost je podjetje predstavilo na aktualnem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Čeprav avtomobilski proizvajalci na električne avtomobile danes nameščajo standardne pnevmatike, enake tistim, ki jih vidimo tudi na običajnih avtomobilih, tovrstna obutev po mnenju ameriškega proizvajalca za električne avtomobile ni primerna. Elektromotorji namreč na pnevmatike že ob samem speljevanju prenašajo bistveno večji navor, poleg tega pa so električni avtomobili zaradi baterij precej težji. V praksi to pomeni, da se pnevmatike izrabijo do 30 odstotkov prej kot pri klasičnih avtomobilih.

Na trgu že leta 2019

Kot odgovor na to je Goodyear pripravil nadgradnjo znane pnevmatike EfficientGrip Performance s tehnologijo Electric Drive. Ta je zaradi spremenjene tekalne površine na eni strani tišja, na drugi strani pa tudi nekoliko bolj varčna, kar posledično pomeni večji domet vozila. Po zaslugi ojačanih bočnic pnevmatike je ne glede na višjo težo vozila stik s cestiščem vedno optimalen, kar dolgoročno pomeni manjšo obrabo pnevmatike, s tem pa tudi daljšo življenjsko dobo.

Datum prihoda pnevmatike na trg še ni določen, lahko pa jo pričakujemo že v naslednjem letu. Pri Goodyearu ob tem dodajajo, da se z avtomobilskimi proizvajalci že pogovarjajo o možnostih uporabe omenjenega tipa pnevmatike pri prvi vgradnji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja