Goodyearova guma proizvaja elektriko

5. 3. 2015
Deli

Na ženevskem avtomobilskem salonu smo zasledili novost, ki bi še kako prav prišla električnim avtomobilom.

Gre za Goodyearov koncept gume, ki proizvaja električno energijo. Spremembe oblike in vibracije lahko namreč pretvori v električno energijo, ki v vozilu napaja baterije hibridnega sistema prenosa moči ter druge elemente na armaturi.

Pnevmatika je v notranjosti opremljena z dvema novima materialoma, ki omogočata ustvarjanje električne energije. Termoelektrični material v električno energijo pretvarja toploto, ki jo v statičnem stanju z absorpcijo svetlobe in toplote iz okolja ustvarja guma, v dinamičen stanju pa kotaljenje. Poleg tega piezoelektrični material vibracije in spremembe v tlaku gume tudi pretvarja v električno energijo.

Konceptualna pnevmatika prinaša še nekatere druge prednosti; notranja struktura v primeru predrtja pnevmatike omogoča podporo celotni teži avtomobila in s tem predstavlja alternativni pristop k tehnologiji praznovoznih pnevmatik. Širok kanal na obodu plašča pa povečuje odpornost proti akvaplaningu in na edinstven način absorbira hrup.

Pnevmatiko so zasnovali inženirji v Goodyearovem centru za inovacije in jo poimenovali kar po njeni razvojni šifri "BH03". Seveda gre zgolj za konceptualno pnevmatiko, ki le ponazarja, kaj je po zamislih Goodyearovih inženirjev mogoče v prihodnosti, zato jo bodo uporabili le kot osnovo za nadaljnji razvoj.

Kako torej deluje nova konceptna guma? Oglejte si video.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"