Google in FCA bosta sodelovala pri razvoju avtonomnega avtomobila

4. 5. 2016
Deli
Google in FCA bosta sodelovala pri razvoju avtonomnega avtomobila (foto: FCA)
FCA

Google Self-Driving Car Project in avtomobilski koncern FCA sta objavila sodelovanje pri razvoju sistemov za avtonomno vožnjo avtomobila.

V enoprostornike Chrysler Pacifica Hybrid s hibridnim pogonskim sklopom bodo vgradili Googlovo tehnologijo za avtonomno vožnjo avtomobilov, s čimer bodo precej razširili Googlov testni program. Google bo namreč s Chryslerji Pacifica Hybrid, ki jih bodo še v letošnjem letu začeli uporabljati za preskuse avtonomne vožnje, več kot podvojil svojo testno floto. FCA naj bi v začetku pripravil okrog 100 avtomobilov, ki jih bodo prilagodili za Googlovo tehnologijo, Googlovi inženirji pa bodo vanje integrirali tipala, računalnike in programsko opremo, ki jih bodo vozila potrebovala, da se bodo lahko avtonomno vključevala v promet. Chryslerjeve enoprostornike bodo sicer sprva uporabljali na Googlovem testnem poligonu v Kaliforniji, pozneje pa jih bodo pripravili tudi na preskuse na javnih cestah.

Obe podjetji bosta del njunih inženirskih ekip preselili v skupno razvojno-raziskovalno središče v Michiganu, s čimer bodo pospešili pripravo avtomobilov. To je sicer prvič, da Google pri vgradnji sistemov za avtonomno vožnjo sodeluje s tradicionalnim proizvajalcem avtomobilov, obe podjetji pa računata, da bosta v sodelovanju prišli do boljšega razumevanja procesov, ki so potrebni za pripravo avtonomnih avtomobilov za suvereno vključevanje v dejanski promet.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"