Googlov samovozeči avtomobil dobil ime - in čisto vsem seveda ni všeč

17. 12. 2016
Deli
Odpelji me, Waymo (foto: Waymo.com)
Waymo.com

Z novim prototipom samovozečega vozila Google končno vstopa v zadnjo fazo razvoja, ko bo lahko ta tehnologija vendarle postala naša vsakdanja stvarnost. Novo ime predstavlja tudi novo hčerinsko podjetje, ki se bo osredotočalo izključno na tehnologijo samovozečih vozil.

Novo ime Googlovega samovozečega avtomobila je WAYMO, s tem oznanilom pa se je odprlo tudi istoimensko hčerinsko podjetje, ki vas že vabi na njihovo uradno predstavitveno stran waymo.com.

Direktor novega hčerinskega podjetja je John Krafcik, ki je prepričan, da bo ta razvoj poglavitvno vplival tako na področje dolgih prevoznih poti s tovornjaki, kot tudi na vsakdanje prevozne koncepte, kot je deljenje prevoza na poti v službo. Povedano drugače - samovozeča vozila bodo popolnoma spremenila naš pogled tako na osebna, kot tudi na tovorna vozila. 

Prvi Googlov partner pri samovozečih vozilih je znamka Fiat Chrysler. V roke so si segli letos maja in v njihove mini kombije implementirali 100 sistemov za samostojno vožnjo.

Googlov cilj je, da vozilo postane popolnoma avtonomno in tako uporabniku med vožnjo ni potrebno početi ničesar, kar se tiče upravljanja avtomobila - od začetka poti, do parkiranja. To je nekoliko v kontrastu z razvojem tovrstne tehnologije pri drugih avtomobilskih znamkah, ki pri samovozečih vozilih vseeno zahtevajo vsaj nekaj voznikovega nadzora. 

Spoznajte Waymo v predstavitvenem videu:

Googlovi samovozeči avtomobili so do sedaj popolnoma brez asistence prevozili več kot 3 milijone kilometrov, trenutno pa se osredotočajo na testiranja v najtežjih prometnih situacijah. Testiranja opravljajo v štirih gosto prometnih ameriških mestih. 

Waymo je tako že blizu končnega izdelka, vendar pa javnost ni v celoti zadovoljna z imenom. Beseda Waymo je sicer skovanka izraza A new way forward in mobility (tako trdijo pri Googlu), čeprav se v angleščini pogovorno bere kot Way More - veliko več. Nekateri menijo, da je ime bolj primerno za kakšno telefonsko aplikacijo, kot pa za avtomobil. 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"