Honda Civic zdaj tudi kot dostavnik

24. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Avtomobil žal ne bo videl serijske proizvodnje, bo pa odlično promocijsko orodje.

Če ste pomislili, da je že 1. april, naj vas pomirimo, da ni. Za tiste, ki morda ne veste, o čem govorimo, pa pojasnilo. Honda je namreč 1. aprila letos pripravila zanimiv 'koncept' odhajajočega modela CR-V z odrezano streho. Avtomobil je bil 'predelan' le za potrebe prvoaprilske šale, saj ni bil ojačan in tako povsem neprimeren za vožnjo po cesti.

Tokrat gre, kot kaže, zares. Honda je namreč na aktualnem srečanju britanskih avtomobilskih proizvajalcev in trgovcev (SMMT) predstavila zanimiv koncept Honde Civic v športni preobleki in z oznako Type-R. V osnovi nič nenavadnega, le da je konkreten avtomobil izgubil polovico strehe, zadnja vrata in zadnje sedeže. Iz standardnega športnika je namreč skupina inženirjev v britanski tovarni v Swindnu izdelala pravi dostavnik oziroma 'pick-up', kot temu radi rečejo v angleško govorečih deželah.

Serijska proizvodnja ne, rekord pač

Kljub zgolj dvema sedežema in kesonu, obdanem z diamantnimi ploščami, pa avtomobil še vedno ostaja pravi Civic Type-R. Na to opozarjajo velikansko zadnje krilce, enake zavore, vzmetenje in seveda motor, ki naj bi avtomobil do 100 kilometrov na uro pognal v manj kot šestih sekundah in nato pospeševal vse do hitrosti 270 kilometrov na uro.

»V tovarni v kraju Swindon imamo ločen oddelek inženirjev za posebna naročila, ta projekt pa je bil popolna priložnost, da pokažejo, kako kreativni so. Strast, ki jo inženirji gojijo do Honde, se kaže tudi v zadnjem izdelku in že razmišljamo, da bi avtomobil zapeljali na dirkališče Nürburgring, kjer bomo poskusili postaviti najhitrejši krog med vsemi poltovornjaki,« je navdušeno dejal Alyn James, vodja projekta predelave.