Honda Civic Type R je najhitrejši avtomobil s prednjim pogonom na Nordschleife

24. 4. 2017
Deli

Nova Honda Civic Type R, ki bo s  tekočih trakov Hondine angleške tovarne v Swindonu pripeljala poleti, je 3. aprila potolkla rekord za avtomobile s pogonom na prednji kolesi na severni pentlji dirkališča Nürburgring. Z 'zelenim peklom' je opravila v rekordnem času 7 minut in 43,8 sekund.

Nova Honda Civic Type R je tako za tri sekunde izboljšala rekord, ki os ga pri Volkswagnu postavili z Golfom GTI Clubsport S (ki pa je avto, izdelan v zelo omejeni seriji, brez zadnjih sedežev ipd...). Seveda je pri Civicu, ki je postavil rekord, šlo za predserijski in ne serijski avtomobil, pri Hondi pa pravijo, da so razlike le neznatne in bo serijski avto enako hiter. Za naskok na rekord so ga tudi nekoliko pripravili, saj so vanj vgradili varnostno kletko, povečanje teže pa nadoknadili tako, da so iz njega vzeli zadnje sedeže in info-zabavnostni sistem. Izbrali so tudi dan s temperaturami, ki so bile najbolj ugodne za oprijem gum ter delovanje motorja in pogonskega sklopa.

Kot pravijo pri Hondi, je na dober rezultat vplivalo še nekaj ključnih faktorjev, ki izhajajo iz konstrukcije novega avtomobila. Zaradi uporabe materialov z visoko trdnostjo je namreč 16 kilogramov lažji od predhodnika, karoseriji pa so tudi za 38 odstotkov izboljšali vzvojno trdnost, zaradi katerega je bolj stabilen in se bolje odziva na ukaze volana. Z novo večvodilno zadnjo premo so zmanjšali tudi nagibanje in izboljšali stabilnost med zaviranjem.

Kot je povedal Hondin vodja razvoja šasije Ryuichi Kijima, je nova Honda Civic Type R lahko izboljšala rekord zaradi širših kolotekov in gum, večje medosne razdalje, nove večvodilne preme zadaj in izboljšane aerodinamike. Dodal je še, da vozniki v ovinek na koncu "Metzgersfelda" običajno vstopajo s hitrostjo okrog 150 km/h, njihov avtomobil pa je bil za dobrih 10 km/h hitrejši.

Za naskok na rekord so uporabili uporabi na stezi namenjene (a za cestno uporabo homologirane) gume Michelin Pilot Sport Cup2, kar seveda pomeni, da si bo v nasprotju s prvimi napovedmi takšne moč kot opcijo omiliti ob nakupu Civica Type R (ki bo sicer serijsko opremljen s precej bolj civilnimi gumami).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja