"Hvala, ker me spoštuješ"

16. 11. 2016
Deli

20. novembra bomo že triindvajsetič praznovali Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki bo letos obeležen pod temo Obravnava po prometni nezgodi, s poudarkom na zdravstveni in psihološki oskrbi ponesrečencev.

Na včerajšnji tiskovni konferenci, na kateri so bili predstavniki Zavoda varna pot, direktorata za javno zdravje in sektorja prometne policije, so javnosti predstavili dejavnosti, ki bodo potekale v zvezi s Svetovnim dnem spomina na žrtve prometnih nesreč. Poudarili so predvsem to, da prometne nezgode močno zaznamujejo življenja poškodovanih v nesrečah in njihovih svojcev, svojcev umrlih v nesrečah, drugih udeležencev, navsezadnje pa tudi življenja povzročiteljev nesreč, ki so tudi lahko močno prizadeti.

Kot je povedal direktor Zavoda varna pot Robert Štaba, bodo Svetovni dan v zavodu obeležil že desetič. Vtem času so prehodili dolgo pot in prišli do spoznanja, da je potrebno predvsem sodelovanje in spoštovanje med udeleženci v prometu. Na konferenci je spregovorila tudi klinična psihologinja dr. Vesna Radonjič Miholič, ki je povedala, da pri ocenjevanju razsežnosti posledic prometnih nezgod ne smemo gledati le na število mrtvih, ampak moramo tem prišteti tudi poškodovane in številko nekajkrat pomnožiti, saj so običajno prizadeti tudi svojci, prijatelji, znanci in tudi povzročitelji nesreč. Posledice nezgod so dolgotrajne, zato je treba pomoč nuditi takoj.

Zavod varna pot bo v prihodnjih dneh po Sloveniji izvedel tudi vrsto dejavnosti, že nekaj tednov pa po šolah in vrtcih potekajo dejavnosti, na katerih otroci s svojimi izdelki udeležencem v prometu na svoj način sporočajo: "Hvala ker me spoštuješ".

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"