Hyundai Blue2 na gorivne celice

16. 5. 2011
Deli

Hyundai je svojo vizijo avtomobilske prihodnosti na avtomobilskem salonu v Seulu napovedal s študijo Blue2.

Ime naj bi se izgovarjalo kot 'blue square', torej modro na kvadrat, gre pa za izpeljanko iz oznake za prijazne avtomobile do okolja Blue Drive in številke dve v simbolu vodikove molekule. Elektrika za pogon motorja se tvori v sklopu gorivnih celic s skupno močjo 90 kW, ki pri svojem delu menda porabijo manj kot tri litre goriva na sto kilometrov, gospodarnost pa povečujejo tudi varčne gume z majhnim kotalnim uporom na aerodinamično oblikovanih litih platiščih.

Aerodinamična je tudi karoserija z nazaj zavihanima žarometoma, novim Hyundaievim logom in črnimi obrobami vrat. Dinamika karoserije se odrazi tudi v notranjosti z asimetrično oblikovanim ter prosojno modro osvetljenim kokpitom in nastavki za pritrditev tabličnih računalnikov na hrbtišča prednjih vzglavnikov. Multimedijske sisteme lahko voznik upravlja tudi prek sistema, ki se odziva na človeško gibanje in dotike. Vzvratna ogledala nadomeščajo videokamere, sistem za dobrodošlico pa prepozna voznika in mu samodejno odpre vrata.

V avtomobilu je ne nazadnje poskrbljeno tudi za dober zrak, ki ga osvežuje ionizator, dober občutek med sedenjem pa zagotavlja antibakterijsko zaščiteno usnje s površino, ki posnema vzorce listja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja