Hyundai in Audi bosta sodelovala pri razvoju tehnologije gorivnih celic

24. 6. 2018
Deli

Hyundai Motor Group in Audi AG sta podpisala sporazum, po katerem si bosta izmenjevala patente v zvezi z razvojem avtomobilov s pogonom na gorivne celice. Sporazum velja tako za že prijavljene kot tudi za bodoče patente in komponente pogonskih sklopov, prav tako pa tudi za druge znamke Hyundaijevega in Volkswagnovega koncerna.

Z združitvijo obeh podjetij na področju razvoja gorivnih celic, se bodo razvojne kapacitete močno povečale, s čimer si bosta obe podjetji okrepili tudi položaj na trgu vozil z gorivnimi celicami. V prvi fazi uresničevanja sporazuma bo Hyundai Audiju omogočil dostop do komponent za pogonske sklope, ki jih je razvil za svoja modela ix35 Fuelle Cell in Nexo. Audi bo lahko izkoristil tudi Hyundaijevo prodajno omrežje za avtomobile s pogonom na gorivne celice, ki ga korejska znamka razvija že od leta 2013 in danes obsega 18 držav širom sveta.

V naslednji fazi sodelovanja bosta obe podjetji poskušali vzpostaviti nove industrijske standarde za tehnologijo gorivnih celic. Seveda bosta pospešili tudi razvoj gorivnih celic, ki jima bodo omogočile, da bosta svojim kupcem ponudili razširjene možnosti za mobilnost. Hyundaijev vodilni proizvajalcev gorivnih celic Hyundai Mobis bo še naprej skrbel za dobavo komponent in se trudil za razširitev proizvodnje pogonskih sklopov, ki jih za zdaj proizvedejo 3.000 na leto. Pogonski sklop je sicer sestavljen iz gorivnih celic, pogonskih motorjev, krmilne elektronike in posod za vodik. Kot pravijo pri Mobisu, lahko proizvodnjo modulov po potrebi hitro povečajo na več deset tisoč enot na leto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja