Hyundai naposled le vstopa v razred poltovornjakov?

3. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Izdelan naj bi bil po zgledu koncepta Santa Cruz, pozneje naj bi mu sledil še 'bratranec' znamke Kia.

Pisalo se je leto 2015, ko je na začetku sezone avtomobilskih sejmov, natančneje na avtomobilskem salonu Naias v Detroitu, korejski Hyundai predstavil svoj koncept terensko naravnanega poltovornjaka. Moderno oblikovan avtomobil je v konceptni fazi deloval že precej izpopolnjeno, dobil je svoje ime – Santa Cruz –  in zdelo se je že, da bo Hyundai razširil svojo floto, a se v prihodnjih mesecih to vseeno ni zgodilo.

Trg poltovornjakov pa se je medtem razvijal, stari igralci so predstavljali posodobitve obstoječih modelov (Nissan Navara, Ford Ranger), prihajali so novi (Mercedes-Benz razred X, Volkswagen Amarok) in hitro je postalo jasno, da je tudi tukaj na trgu še nekaj prostora. Hyundai naj bi tako po besedah portala Autocar (še vedno) pripravljal avtomobil za vstop na omenjeni trg.

Prihaja leta 2020 – a le v ZDA?

Za omenjeni portal je spregovoril vodja oblikovanja pri korejskem podjetju Luc Donckerwolke, ki je dejal, da so pravzaprav že v procesu zaključevanja oblikovanja avtomobila in da se že pripravljajo na začetek predstavitve ter proizvodnje avtomobila. Kdaj naj bi se to zgodilo, sicer še ni znano, najverjetneje pa bo novinec luč sveta ugledal leta 2020.

Avtomobil se bo na trgu sodeč po (predvideni) velikosti vozila boril za enak krog kupcev kot že omenjena Ranger ali Navara, bil naj bi tudi osnova za poltovornjak znamke Kia, ki bi na trg v tem primeru prišel šele nekoliko pozneje. Neznank je torej še veliko, med drugim tudi to, ali bo avtomobil naprodaj tudi v Evropi ali ne. Govorice sicer kažejo, da bo avtomobil rezerviran za ameriški trg, seveda pa bo za točen odgovor na to vprašanje treba še nekoliko počakati.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel