Hyundai predstavlja mobilno aplikacijo, ki bo nadomestila pametni ključ

10. 4. 2019 | Jure Šujica
Deli

Premierno bo predstavljen že prihodnji teden, daleč pa ni niti njegova vpeljava v redno rabo.

Pametne kartice za odklepanje vozil ali tudi pametni ključi sta brez dvoma dve izmed novosti, ki so jih vozniki sodobnih avtomobilov sprejeli odprtih rok. Po njihovi zaslugi je namreč ključ avtomobila lahko ves čas v žepu, s tem pa je na eni strani avtomobil bolj varen, hkrati pa ključ, ker ga imamo v žepu, tudi izgubimo nekoliko težje. A pri Hyundai so šli še korak dlje, saj se bodo ključev popolnoma znebili, in to že v prihodnjih letih.

V sodelovanju z ameriškim tehnološkim podjetjem Trustonic tako že pripravljajo posebno aplikacijo za pametne mobilne telefone, ki bo mobilnemu telefonu dodelila popolno funkcionalnost pametnega ključa. Sinhronizacija z avtomobilom bo nato potekala prek tehnologije NFC, ko bo avtomobil prepoznal pametni telefon, pa bo komunikacija med njim in avtomobilom potekala prek povezave bluetooth, pri čemer bo voznik lahko prek pametnega telefona lahko dostopal tudi do različnih sistemov v vozilu, vse to pa bo potekalo na razdalji do 10 metrov.

Prva bo Sonata

Aplikacijo bo sicer mogoče prenesti s spleta, pri čemer pa bo vsak prenos skrbno nadzorovan prek aplikacije TAP, ki bo preverjala avtentičnost vsake zahteve. Vsak prenos bo tako tudi skrbno zabeležen. V osnovi bodo posamezen avtomobil lahko uporabljali le štirje uporabniki, pri čemer pa bo imel lastnik vseeno nekoliko večje pristojnosti kot preostala trojica, vsak izmed njih pa si bo lahko ustvaril poseben profil in nastavitve profila, ki se bodo aktivirale vsakič, ko se bo usedel v vozilo. Ustvarjalci sistema ob tem opozarjajo, da bi sistem in njegove funkcije v prihodnosti lahko še nekoliko razširili. Ne nazadnje bo treba razmisliti tudi o morebitnih funkcijah oddaje vozila v najem in ponastavitvi sistema v primeru prodaje vozila novemu lastniku.

Čeprav gre za veliko novost na avtomobilskem trgu, pa naj bi jo Hyundai implementiral že zelo kmalu. Uradno naj bi bil tako sistem predstavljen že prihodnji teden na avtomobilskem salonu v New Yorku, prvi model, v katerem bo nova tehnologija vgrajena, pa bo nova generacija Sonate z modelno letnico 2020, ki naj bi svoj debi doživela že jeseni letos.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol