Hyundai prikazuje svojo vizijo mobilne in bivalne prihodnosti

6. 1. 2017
Deli

Hyundai je za sejem zabavne elektronike v Las Vegasu pripravil svoj vizijo prihodnje mobilnosti, v kateri igrajo pomembno vlogo povezava avtomobila z domovanjem in alternativne rešitve za osebno mobilnost.

Osrednji del Hyundaijeve predstavitve na CES sta dva avtonomna Ioniqa Electric, ki v okviru preskusov v urbanem okolju samostojno vozita po cestah Las Vegasa, pri čemer jima pomaga tehnologije laserskih radarjev - lidarjev, ki so namesto na streho vgrajeni kar v odbijače, s čimer so prototipa oblikovno močno približali običajnim avtomobilom. Kot pravijo pri Hyundaiju, so pri svojih avtomobilih dosegli tako visoko stopnjo samostojnosti, da lahko neovirano navigirajo tudi skozi najbolj zahtevne situacije v prometu, kot so manjše in večje skupine pešcev, majhni otroci, semaforji, prometni znaki, ovire zaradi dela na cesti, hitrostne ovire, psi, in celo križišča brez posebnih prometnih znakov.

To pa ni vse. Hyundai je namreč svoj razstavni prostor izkoristil za predstavitev svoje vizije, kako bo "hiper povezani inteligentni avtomobil" postal ključen element pri zagotavljanju udobja, praktičnosti in uživanja v skladu z življenjskim slogom prihodnosti. Pri razvoju takšnega avtomobila sodelujejo z gigantom informacijske in varnostne tehnologije Ciscom, s katerim bodo razvili platformo, ki bo omogočala dvosmerno komunikacijo tako med sistemi v avtomobilu kot tudi z infrastrukturo in drugimi avtomobili v njegovi okolici, spletom in "oblakom".

Avtomobil bo vključen tudi v koncept pametne hiše "Mobility Vision", s katero bodo zabrisali meje med dnevno mobilnostjo ter bivalnim in delovnim okoljem uporabnika. S študijo so pokazali, kako bi lahko bil avtomobil doma "neposredno priključen" na stanovanje , uporabniki pa bi vanj povsem lahkotno vstopali in izstopali iz njega. Pomemben del tega je tudi koncept "Health + Mobility", s katerim so se pri podjetju zavedli pomena dobrega zdravstvenega stanja potnikov in njihovo mobilnost povezali z dobrim počutjem. V okviru tega so po potniški kabini razvrstili tudi vrsto tipal, ki nadzorujejo zdravstveno stanje in splošno počutje potnikov. Pomoči potnikom so namenili tudi "pomožna okostja", ki jim pomagajo v primeru poškodb kakor tudi pri vsakdanjih opravilih, kakršno je denimo dvigovanje težkih bremen.

Navsezadnje velja omeniti še prenosni zložljivi električni skiro IONIQ Scooter, ki potnikom olajša zadnje metre poti od parkiranega avtomobila do končne destinacije, med vožnjo pa je priročno shranjen v sprednjih vratih, kjer se tudi polni z elektriko.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja