Insight – ugodno!

4. 9. 2009
Deli

V Hondi na Japonskem so se do leta 2015 odločili postati vodilni na področju okoljskih rešitev v avtomobilizmu, od nastanka do reciklaže. Sem sodi tudi avtomobil skoz njegovo uporabo in v tem trenutku (čeprav pospešeno razvijajo tudi pogon na gorivne celice) stavijo na hibridno tehnologijo.

Že leta 1999 so predstavili prvi avtomobil s takšnim pogonom, odslej pa lahko tudi Slovenci kupimo novi Insight. Tega poganjata 1, 3-litrski motor (dvojni i-VTEC, pri katerem je prva stopnja normalno delovanje, druga pa popolno zaprtje vseh ventilov v času, ko vozilo poganja samo elektrika, pa dvojni vžig i-DSI in 65 kilovatov največje moči) in paket IMA (močno posodobljeni elektromotor ter paket baterij, pogonska moč 10 kilovatov), in sicer tako, da ga lahko poganja tudi samo elektromotor, in to ne glede na hitrost, česar doslej pri hibridnih vozilih nismo bili vajeni.

Insight je na voljo v treh paketih opreme, vsi pa imajo med drugim popoln varnostni paket in samodejno klimatsko napravo. Najcenejši S stane 18 tisoč, Comfort stane 19, Elegance pa 21 tisoč evrov. Skladno z globalno usmeritvijo in prepričanjem v izdelek so tudi slovenski načrti smeli: letos naj bi prodali 50 ali celo več avtomobilov Insight, leta 2012 pa že 180.

Glede na ugodno ceno, priznano Hondino kakovost, uporabnost (Insight je 5-vratna kombilimuzina! ) in všečnost izdelka je to najbrž tudi uresničljivo. (VK)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja